Kammeradvokaten

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Skelsættende ballade i stor advokatforening – Warnøe færdig i Nordic Eye

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Skelsættende ballade i stor advokatforening

Fronterne var i forvejen trukket skarpt op mellem landets store advokathuse på den ene side og Poul Schmith/Kammeradvokaten på den anden side, men i denne uge eksploderede striden mellem parterne på ganske opsigtsvækkende vis.

Til stor overraskelse og ganske opsigtsvækkende tog landets største advokathus, Poul Schmith/Kammeradvokaten, nemlig sit gode tøj og forlod brancheforeningen Danske Advokater.

Det bitre farvel til Danske Advokater er sket efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde i brancheorganisationen i denne uge, hvor brancheorganisationen efter Poul Schmith/Kammeradvokaten opfattelse aktivt vil bekæmpe kammeradvokatordningen og dermed modarbejde landets største advokathus’ interesser.

Udmeldingen har for alvor understreget, at Poul Schmith/Kammeradvokaten er under angreb fra konkurrenterne, der mener, at Kammeradvokaten udnytter sin særstatus til i stigende grad at brede sig på det private marked. Dommen mod Bech-Bruun i Højesteret i udbyttesagen gav yderligere næring til modstanden mod Poul Schmith/Kammeradvokaten.

At opgøret nu bryder ud i lys lue med Poul Schmith/Kammeradvokatens smækken med døren i Danske Advokater, indikerer ifølge iagttagere, at noget er i gære på Christiansborg, hvor regeringen har bebudet øget konkurrence om statens advokatopgaver. En holdning, som Danske Advokater har støttet i årevis. Udmeldingen tyder derfor på, at Poul Schmith/Kammeradvokaten nu smider handskerne og gør klar til aktivt at slås for sin rolle.

For Danske Advokater betyder det en afsked med dets absolut største medlem, samtidig med at branchen står mere splittet end nogensinde.

 

Warnøe er færdig i Nordic Eye

Så gik den ikke længere for Peter Warnøe. Efter måneders pres efter Berlingskes afsløringer om usandheder og modstridende forklaringer om Nordic Eyes påståede guldæg, Bellabeat, er Peter Warnøe nu fortid i venturefonden, som han selv var med til at stifte.

Warnøes exit kommer, en uge efter at Nordic Eye valgte at nedskrive investeringen i kroatiske Bellebeat, som man købte for 400 millioner kroner i 2018, fra 26 milliarder kroner til 8 milliarder kroner.

Den officielle forklaring til investorerne i Nordic Eye er, at Peter Warnøe allerede i oktober sidste år udtrykte et ønske om at reducere sin tid i den daglige drift af Nordic Eye, så han kunne fokusere mere på personlige anliggender. Derfor har Nordic Eye købt Peter Warnøe ud af fonden. Samtidig trækker han sig fra Bellabeats bestyrelse.

At Warnøe trækker sig fra Nordic Eye, er opsigtsvækkende, men ikke overraskende, med tanke på hvor belastende de seneste måneders afsløringer af de mange uregelmæssigheder og modstridende forklaringer, som Nordic Eye er kommet med om Bellabeat.

Især værdien af det påstående kroatiske guldæg har været en mildest talt hovedrystende affære at være vidne til. På under et år har Bellabeat ifølge Nordic Eye nemlig været både 26, 8 og 5 milliarder kroner værd. Hvordan det kan lade sig gøre, ved vist kun Peter Warnøe og Nordic Eye.

Hvis forhåbningen fra Nordic Eye er, at presset letter med Warnøes exit, må fonden ganske givet tro om igen. Svarene blafrer nemlig fortsat i vinden – ikke mindst hos de nervøse investorer. Og spørgsmålet er, om spotlyset ikke snart retter sig mod Maj Invest-topchefen Jeppe Christiansen, der sidder i bestyrelsen i det omstridte kroatiske selskab, men indtil videre har undveget alle kritiske spørgsmål i sagen.