ISS jeg web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Skuffende farvel til detroniseret topchef – Kreditoraftale stækker SAS 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere 

Skuffende farvel til detroniseret topchef 

Hvad end man er topchef, fodboldspiller eller musiker, vil alle gerne stoppe på toppen. Den hårdtprøvede ISS-topchef, Jeff Gravenhorst, gør det stik modsatte. Da den mangeårige topchef i denne uge præsenterede sit sidste regnskab som leder af den pressede servicegigant, var det atter en gang et både skuffende og mudret regnskab, der bestemt ikke var den afskedssalut, Jeff Gravenhorst selv havde drømt om. Mest problematisk er det, at den organiske vækst i det tidligere EQT-selskab i indeværende år forventes at være negativ med op til hele 10 procent. En skuffende udmelding, der også blev straffet kontant af koncernens hårdtprøvede investorer, der sendte aktien ned med over 7 procent. 

Nu er det så op til den tidligere Danske Bank-kronprins Jacob Aarup-Andersen at få styr på rodebutikken. Aarup-Andersen står over for en enorm opgave med både at genskabe tilliden hos investorerne og samtidig skabe gennemsigtighed i en koncern, der gennem de senere år har gjort sig bemærket ved gang på gang at levere uforståelige regnskaber med den ene negative overraskelse efter den anden. Hvis man skal finde noget positivt midt i elendigheden, må det være, at Aarup stort set kun kan overraske positivt. 

 

Kreditoraftale stækker SAS 

SAS er i obligationsejernes nåde – og det smitter voldsomt af på aftalen om flyselskabets fremtid.  

Selv om obligationsejerne står til at miste hele deres tilgodehavende, hvis flyselskabet går konkurs, har kreditorudvalget nemlig formået at presse en gunstig aftale igennem med Rickard Gustafson. Meget gunstig endda. Den reviderede redningsplan bærer nemlig ikke nævneværdigt præg af obligationsejernes svære situation. Tværtimod er det lykkedes dem at minimere deres egen risiko på bekostning af flyselskabets fremtidige konkurrenceevne. 

I stedet for at skulle konvertere obligationer til aktier, som der oprindelig var lagt op til, kan obligationsejerne med den nye aftale konvertere til hybridobligationer i stedet – eller alternativt konvertere til aktier og endda til en langt mere favorabel kurs end tidligere, hvis de skulle ønske det. 

Den nye pakke indeholder færre aktier end den oprindelige, og SAS får således mere gæld og højere renteindbetalinger, og dermed vil SAS stå i en situation, hvor man må kæmpe hårdere for at overleve i fremtiden. 

Først skal aftale naturligvis vedtages. Først af obligationsejerne og siden af politikerne. Men eftersom politikerne allerede har spændt et verbalt sikkerhedsnet ud under SAS, ser kampen allerede ud til at være afgjort. Obligationsejerne ender som de store vindere, mens SAS, staten og i sidste ende skatteborgerne ender med at betale.