Vagn-Hansen-portrait

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Sparekassedirektør må vride hænder af ærgrelse – Rød blok taber kampen mod realkreditten

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Ugens tabere: Sparekassedirektør bør vride hænder af ærgrelse over dokumentar

Mads Brüggers og TV 2’s dokumentar ’Den Sorte Svane’ har givet stof til eftertanke og oprydning hos alt fra topadvokatfirmaer som Horten, hotelgruppen Arp-Hansen Hotel Group over politikere og myndigheder med ansvar for eksempelvis tildeling af førtidspensioner til tilsyneladende yderst arbejdsomme rockere og bandekriminelle. Men bankerne slipper heller ikke for kritik. I afsnit tre er det en navngiven advokat, der gerne går til hånde i forhold til at passe klientkonti for de noget tvivlsomme forretningsfolk, der deltager i dokumentaren.

Sådan lidt tilfældigt lader producenten kameraet dvæle ved det logo, som står på skærmen, hvor transaktionerne på kontoen kan ses. Her ses det tydeligt, at der er tale om Sparekassen Danmark. En bank, hvor advokaten oplyser, at hun tilsyneladende får så meget særbehandling, at en erhvervskundechef ser lempeligt på hvidvaskregler over for lige præcis hende, fordi hun øjensynlig er en god ven af huset. Den formulering er mildest talt ikke god, hverken for sektoren, der risikerer ny og strammere regulering, eller for Sparekassen Danmark selv.

Over for TV 2 falder ordene fra advokaten på denne måde:

”Det er kun, fordi min rådgiver er direktøren inde i erhvervsbanken. Han har holdt hånden over mig, når hans hvidvaskteam er kommet og banket på døren og sagt, ”hvad laver den advokat der,” siger advokaten, der flere gange har optrådt i dokumentaren under skjulte optagelser.

Sparekassen Danmark er ellers et pengeinstitut, som der står stor respekt om med opkøbskongen Vagn Hansen som administrerende direktør, men denne sag bør give anledning til intern ærgrelse og hændervridning. Ikke mindst fordi Danske Bank i samme dokumentar fremstår handlekraftig og effektiv i forhold til at lukke et andet tvivlsomt erhvervsengagement ned.

Over for FinansWatch vælger Sparekassen Danmarks administrerende direktør, Vagn Hansen, at afvise at kommentere den konkrete sag, da sparekassen ikke udtaler sig om konkrete kundeforhold.

”Men at vi skulle have dækket over noget, det er helt ude i hampen. Vi indberetter til myndighederne med det samme, vi finder ud af, at der foregår noget mistænkeligt, og det gør vi med alle kunder, vi har, hvor der foregår noget mistænkeligt,” siger han til FinansWatch og afviser, at der har været personalemæssige konsekvenser af oplysningerne fra dokumentaren. Og det er da heller ikke muligt at finde noget som helst om den vildt populære dokumentar på Sparekassen Danmarks hjemmeside.

På InsideBusiness er vi ikke overbeviste om, at Vagn Hansen her vælger den rette tilgang til den potentielt ekstremt ildelugtende møgsag. Tværtimod ville Danske Bank nok have valgt at lægge sig fladt ned over for offentligheden og iværksætte en undersøgelse.

Vi vil gerne anbefale Vagn Hansen og Sparekassen Danmark at gøre det samme. Sparekassen løber en klar risiko for, at der kommer mere snavs frem, og så vil man se rigtig dum ud, hvis man kategorisk har afvist sjusk i hvidvaskafdelingen.

Myndighederne er formentlig allerede i fuld gang med at se på Sparekassen Danmarks hvidvaskprocesser – og Vagn Hansen må nok forvente et tilsynsbesøg inden længe.

Det koster en ugens taber.

 

Rød blok taber kampen mod realkreditmarked

Det var med store armfagter og heftige slagord, at den røde blok på Christiansborg gik til angreb mod de finansielle supermarkeder.

Med SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, som bannerfører i korstoget blev der i marts søsat et beslutningsforslag, der skulle stramme grebet yderligere om de finansielle selskabers guldæg: de høje bidragssatser på realkreditlån.

Realkreditinstitutterne er polstret i en sådan grad, at det ikke længere er fair at holde bidragssatserne så højt oppe. Derfor er det nødvendigt at indføre et forbud mod realkreditselskabernes muligheder for at udbetale overskud til moderselskaberne samt hæve priserne på realkreditlån, fortalte Lisbeth Bech-Nielsen til InsideBusiness.

Vennerne i Enhedslisten og Alternativet bakkede begge op om forslaget, og de tre havde tydeligvis store drømme om med forslaget at give de fire toneangivende selskaber – Totalkredit, Realkredit Danmark, Jyske Realkredit og Nordea Kredit – en ordentlig en over nakken.

Men de storslåede drømme vedblev dog blot at være netop det – drømme.

Tirsdag i denne uge blev forslaget skudt ned af samtlige partier undtagen SF, Enhedslisten og Alternativet under andenbehandlingen i folketingssalen. Efter flere uger med en lang og til tider heftig debat blev forslaget krøllet sammen og smidt i papirkurven på blot få sekunder.

Både realkreditinstitutter og deres interesseorganisation, Finans Danmark, kan nu ånde lettet op for en stund og forvisse sig om, at der bag de tykke mure på Christiansborg lige nu ikke er vilje – eller mandater – til at pille ved bidragssatserne.

Men debatten om, hvorvidt der er konkurrence nok i realkreditmarkedet, og om institutterne igen skal slås i hovedet med reguleringshammeren, vil fortsætte med at være en varm kartoffel for politikere og interesseorganisationer.

Især den stormombruste Totalkredit-aftale ser ud til at være det næste politiske sværdslag. Her har især Dansk Folkeparti med gruppeformand Peter Kofod i spidsen været særdeles aktiv til at bide erhvervsminister Morten Bødskov (S) i haserne for at få ham til at gøre noget.

Som en interessant detalje var Dansk Folkeparti de eneste – ud over (for nu) løsgængeren Lars Boje Mathiesen – der ikke stemte imod SF’s forslag. I stedet stemte de hverken for eller imod.

Erhvervsministeren har da også kvitteret og inviteret branchen til dialogkaffe for at drøfte, hvordan konkurrencen kan styrkes. Spørgsmålet er, om det er nok, eller om det vil ende som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens arbejde på sagen – at der ikke rigtigt sker noget.

Alt det ændrer dog ikke på udfaldet af venstrefløjens forsøg på at tage et opgør med realkreditmarkedets høje bidragssatser – 15 stemmer for, 85 imod.

Et klokkeklart nederlag for det røde trekløver SF, Enhedslisten og Alternativet, der nu må stå tilbage med lige så røde ører.

Af den grund er de ugens tabere.