;
amagerbanken web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Sponsorture og inhabilitet fælder energiboss – Embedsmænd med røde ører

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere

 

Sponsorture og inhabilitet fælder energiboss

Hvor det for nogle år siden var de lokale banker, der var i fokus herhjemme på grund af dårlige resultater og fraværende governance, er fokus nu flyttet over på de mange energiselskaber rundtomkring i landet.

Først var det SE med den magtfulde Niels Duedahl i spidsen, der blev udsat for hård kritik grundet flere fejlslagne investeringer i blandt andet Stofa. Siden er energiselskabet Ewiis direktør, Knud Steen Larsen, kommet i fokus takket være en række luksuriøse sponsorture samt investeringer i privat regi, der sætter alvorlige spørgsmålstegn ved direktørens habilitet.

Knud Steen Larsen blev i denne uge sparket på porten i Ewii, mens Niels Duedahl fortsat regerer i SE og tilmed fik udbetalt en stor bonus i forbindelse med seneste regnskab.

Hos Ewii raser repræsentantskabet, alt imens formand Steen Dahlstrøm (S), der er borgmester i Middelfart, nægter at uddybe direktørens bratte afsked.

Alt tyder på, at dette blot er begyndelsen til et større opgør med de kundeejede energiselskaber, hvor det øverste ledelseslag næsten synes urørligt, og hvor ingen stilles til ansvar for de talrige elendige investeringer, man har foretaget for kundernes penge.

 

Embedsmænd med røde ører

Der var dømt klapjagt på fallerede bankdirektører, da Finansiel Stabilitet efter finanskrisen gik i gang med at sagsøge den ene direktion og ledelse efter den anden.

Det mest farverige krak var i Amagerbanken, da bestyrelsesformand N.E. Nielsen kæmpede med næb og kløer for at holde banken oven vande, blandt andet ved at lokke Karsten Ree til at investere 800 millioner kroner i den pressede bank. Formanden gik i clinch med Finanstilsynet, førte ankenævnssager og sloges som en terrier for at redde banken. Men lige meget hjalp det, for myndighederne syntes opsatte på Amagerbanken skulle lægges ned, og de øvrige banker ville ikke gennemføre en redningsaktion.

I denne uge blev så N.E. Nielsen og tidligere Amagerbanken-direktør Jørgen Brændstrup pure frifundet for et erstatningsansvar på 900 millioner kroner. Igen var en formue spildt på jurister, som ikke kunne dømme bankledelsen for at passe deres arbejde. Naturligvis blev der begået fejl i Amagerbanken, men i lige præcis dette bankkrak sidder InsideBusiness tilbage med respekt for en bankbestyrelse, som kæmpede for at sikre aktionærernes værdier og bankens overlevelse.

Til gengæld er magtesløsheden hos Finansiel Stabilitets direktør, Henrik Bjerre-Nielsen, og Finansiel Stabilitets tidligere formand Henning Kruse Petersen til at tage og føle på. For det har vist sig som en i praksis umulig klapjagt at få dømt bankledelserne i de krakkede banker. Derfor er de denne uges tabere.