Nedtur
Stadil-familiens guldæg får massive kursklø
Æggebakkeproducenten Brdr. Hartmann har gennem flere år været en af Stadil-familiens helt åbenlyse guldgruber. Mens familiens eventyr inden for shipping har været under massivt pres med store tab og blinkende revisorpåtegninger, har Brdr. Hartmann været en udpræget succeshistorie.
Den børsnoterede virksomhed var ellers i mange år kendt som en hensygnende virksomhed på fondsbørsen, hvor talrige direktører uden held havde forsøgt at banke liv i selskabet. De senere år er det imidlertid gået den rigtige vej for Brdr. Hartmann. Og endda med hastige skridt. Lige indtil onsdag, hvor selskabet måtte løfte sløret for et dårligt regnskab, hvor man både sænkede forventningerne til indeværende regnskabsår samt 2018.
En bitter pille for selskabets investorer, og aktiemarkedet kvitterede da også med en kontant afstraffelse i form af et kursfald på næsten 9 procent. For Stadil-familien selv, der sidder på godt 70 procent af aktierne i selskabet, kunne krisen ikke komme på et værre tidspunkt.
Ganske vist har den børsnoterede producent af æggebakker været en guldrandet forretning for familien siden opkøbet i 2011, men netop nu slås Stadil-klanen både med en række millionkrav fra tidligere nøglemedarbejdere, ligesom familiens forpinte shippinginvesteringer truer med at koste familien dyrt, medmindre det lykkes at ride stormen af uden alt for mange krav på halsen.
Nationalbankdirektøren fik en lang næse
Et storstilet indgreb mod et oppustet boligmarked og mange såkaldt usikre lån var årets store politiske satsning for nationalbankdirektør Lars Rohde, og embedsværkets talerør, Det Systemiske Risikoråd. Men torsdag fik de en lang næse.
For de havde først på året serveret en række krav for erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) efter comply eller explain-princippet. Og Brian Mikkelsen hældte mest til det første. Han havde sendt de ret vidtgående krav til især boligejere med realkreditlån med afdragsfrihed og variabelt forrentede lån videre til Finanstilsynet som implementering af såkaldt soft law uden politisk behandling.
Men det gik ikke. Efter et stormløb af protester fra især banker, realkreditselskaber og konservative borgmestre, som frygtede vælgernes dom til det forestående kommunalvalg, måtte Brian Mikkelsen foretage en ydmygende kovending i sidste time med en række lempelser således som afdækket i InsideBusiness mandag.
Torsdag kom så den endelige udmelding, som er et langt mere lempeligt indgreb end det, som nationalbankdirektør Lars Rohde havde lagt op til.
Det er ikke altid nemt at råbe vagt i gevær, når der er risiko for, at økonomien kører af sporet. Det måtte også Lars Rohde sande.