Harboe web1

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Storbanker vil smide ølkonge på porten – Investorer slagter optimistisk Lundbeck-topchef

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere

Storbanker vil smide ølkonge på porten

Bryggeriet Harboe og storaktionær og de facto-ejer Bernd Grise er blevet en skamplet på fondsbørsen. Nepotisme, dårlig dømmekraft og en udpræget mangel på respekt for aktiemarkedet har fulgt det sjællandske bryggeri i årevis, i takt med at den magtfulde ejers beslutninger synes stadig mere irrationelle.

Griese er solkongen af Skælskør, men han ter sig kun sådan, fordi han har fået lov til det. Ingen har sagt ham imod, men nu ser det ud til, at Nordea og Danske Bank har fået nok. I hvert fald meddelte de to finansielle giganter i Berlingske i denne uge, at de ville stemme imod et genvalg af 79-årige formand Griese som formand i Harboe. En besked, der desværre nok mest er symbolsk, da den mangeårige magthaver fortsat holder bryggeriet i et jerngreb, alt imens han smider om sig med håndplukkede familiemedlemmer i den øverste ledelse af selskabet.

Forhåbentlig kan meldingen fra de to aktionærer være startskuddet til et opgør med Griese, så Harboe både kan få styr på sin kaotiske governance og samtidig forløse det potentiale, der muligvis ligger gemt på Sydsjælland.

 

Investorer slagter optimistisk Lundbeck-topchef

Det kan godt være, at Lundbecks nye topchef, amerikanske Deborah Dunsire, ser lyst på fremtiden for medicinalselskabet, men investorerne køber den ikke. Det seneste halve år har investorerne nemlig solgt massivt ud af Lundbeck i sådan en grad, at Lundbeck har fået skåret 30 pct. af sin markedsværdi.

Og nedturen blev forlænget i denne uge, hvor Lundbeck præsenterede et nyt regnskab til stor skuffelse for investorerne.

Onsdag savede investorerne 6,9 pct. af Lundbeck-aktien, efter at regnskabet viste en faldende omsætning, et stort patentudløb og en pipeline, der fortsætter med at levere skuffelser på stribe.

Alligevel holder Deborah Dunshire fast i, at fremtiden tegner lys for Lundbeck.

Nedturen må siges at være lidt af en bet for Deborah Dunshire, der i 2018 tog over efter darlingen Kåre Schultz, der forlod hovedkontoret i Valby til fordel for den israelske gigant Teva.

Med til historien om Deborah Dunshires tid i Lundbeck hører, at det tog headhunteren Egon Zehnder ualmindelig lang tid at få hende på plads, så måske får hun lidt længere snor, fordi der simpelthen mangler alternativer.