nordea casper web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Sure tider fylder hos Nordea – Apple-partner får milliardsmæk af Vestager 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Sure tider fylder hos Nordea 

Nordens største bank har været inde i et langt surt stræk med den ene møgsag efter den anden, fyringer, problemer med it, chefskifter og ukloge kommentarer fra formanden Björn Wahlroos. Men hidtil har ledelse og investorer kunnet trøste sig med, at resultaterne trods alt har været rimelige.  

Men nu er også den gren ved at være savet igennem. For fjerde kvartal blev rigtig ærgerligt for Nordea, som efter offentliggørelsen af regnskabet torsdag tabte 3 procent af børsværdien. 

For Nordea er der da også tilbagegang og skuffelse over hele linjen. Udlånet falder, nettorente- og gebyrindtægterne falder.  

Indtil videre kan topchef Casper Von Koskull trøste sig med, at kreditkvaliteten i det nuværende marked fortsat ser ud til at være god.  

Men spørgsmålet er, om de lave nedskrivninger vil fortsætte i uendelighed, når boligmarkederne i Oslo og Stockholm vender bugen i vejret? 

 

Apple-partner får milliardsmæk af Vestager 

It-giganternes bøhmand, Magrethe Vestager, har vendt det onde øje mod endnu en amerikansk techvirksomhed. Den diskrete direktør Steve Mollenkopf fra chipproducenten Qualcomm har tjent stygt mange penge ved at tilbyde ’betydelige’ rabatter til Apple, mod at den populære iPhone-producent kun handlede med Qualcomm.  

Men den går altså ikke i EU, fastslår konkurrencekommissær Vestager med en syngende lussing på 7,5 milliarder kroner.  

Bøden, der er EU’s tredjehøjeste til dato, fik aktien til med det samme at falde 1,2 procent.  

Men for Steve Mollenkopf er timingen næsten endnu værre end bøden selv. Han kæmper i forvejen en krig på to fronter mod rivalen Broadcom Ltd., der forsøger et ’hostile takeover’ af Qualcomm, og mod Apple, der har vendt leverandøren ryggen og i stedet erklæret patentretskrig på globalt plan.