Bech Bruun web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Sviende nederlag til Bech-Bruun i historisk skandalesag – Stifter må forlade kriseramt livsværk

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Sviende nederlag til Bech-Bruun i historisk skandalesag

Flere dage efter kan rystelserne stadig mærkes. Et af landets største advokathuse, Bech-Bruun, fik tirsdag en juridisk kæberasler af rang, da advokathuset led et overraskende nederlag i Højesteret i det spektakulære udbytteopgør mellem Bech-Bruun og skattemyndighederne.

Til stor overraskelse for Bech-Bruun og konkurrenterne, der i sagen har stået last og brast med Bech-Bruun, slog Højesteret fast, at Bech-Bruun handlede ansvarspådragende, da advokatfirmaet afgav en såkaldt legal opinion om refusion af udbytteskat til den siden svindeldømte tyske bank North Channel Bank.

Derfor må Bech-Bruun til lommerne. 520 millioner kroner skal advokathuset betale i erstatning til Skatteforvaltningen. Det er godt nok mindre end de 1,35 milliarder kroner, inklusive renter, som Skatteforvaltningen havde krævet.

Økonomisk skal Bech-Bruun nok klare den. Advokathuset er nemlig fuldt forsikringsdækket, lød det efterfølgende fra Bech-Bruun. Spørgsmålet er dog, om forsikringsselskabet, som Bech-Bruun har forsikret sig hos, er enig i det?

Historien viser nemlig, at der langtfra altid er enighed om den slags. Tag bare Danske Banks hvidvasksag, hvor forsikringsselskabet Zurich Insurance i første omgang havde afvist at dække bankens advokatudgifter for ledelsen i retsopgøret om den store hvidvasksag. Sagen blev først afgjort for nylig i voldgiftsretten, hvor Danske Bank vandt.

Uanset hvad, koster afgørelsen Bech-Bruun alvorlige ridser i omdømmet, mens dommen er en klar sejr til Skatteforvaltningens advokater fra Poul Schmith/Kammeradvokaten, som undervejs i sagen blev beskyldt af Bech-Bruun for at gå ind i sagen på et urigtigt grundlag.

Implikationerne af dommen er fortsat uklare, men allerede nu står det klart, at mens Bech-Bruun slikker sårene, bliver dommen natbordslæsning for landets advokathuse, der formentlig fremover vil overveje, om de tør afgive en legal opinion i skattesager.

Det kan de takke Bech-Bruun for.

 

Stifter må forlade kriseramt livsværk

Hvis Formuepleje-stifter Claus Hommelhoff selv skulle skrive historien om sin karriere i landets største uafhængige forvalter, havde han nok valgt en anden afslutning.

For da den driftige erhvervsmand i denne uge annoncerede sin exit, skete det på en noget trist baggrund. Formuepleje er i dyb krise. Indtjeningen er i frit fald, koncernens lukrative model med at geare kundernes investeringer er fortid, og man ligger i krig med en række af de partnere, der i løbet af foråret blev kylet på porten som følge af den skuffende udvikling.

Selvfølgelig er der værd at rose Hommelhoff for det, han har skabt gennem alle de år. Men omvendt må det også siges at være tankevækkende, at hver gang verdensøkonomien tager en tur i den gale retning, så gør Formuepleje det samme.

Under finanskrisen måtte storbanken SEB træde til med en kredit i 11. time, og selv om det denne gang ganske vist ikke er nær så kritisk, så rejser den bratte nedtur alligevel tvivl om, hvor solid en koncern Hommelhoff egentlig har skabt.

Det er således et trist farvel, og det er nærliggende at tro, at Jysk-familien, der købte sig ind i koncernen på toppen af markedet, er godt muggen over den efterfølgende nedtur, hvorfor man har travlt med at gøre op med fortiden, heriblandt med Hommelhoff-familien.