Georg jensen web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Svingdør hos kapitalfonds designklenodie – Tv-læge i gigantisk mediebrøler 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Tabere 

Svingdør hos kapitalfonds designklenodie

Det kriseramte designklenodie Georg Jensen skal have ny topchef. Igen. Italienske Francesco Peschi takker således af efter blot tre år på posten for at give plads til Mehul Tank. I den medfølgende pressemeddelelse eller skåltale, om man vil, er der stor ros til Peschi og ikke mindst til virksomheden, der angiveligt står uhyre godt rustet til fremtidige udfordringer. 

Bag de luftige betragtninger gemmer sig dog noget mere nedslående fakta. Den nye direktør er således kædens femte siden 2016, hvilket vidner om lidt af en svingdør hos den gamle sølvsmed. De mange udskiftninger hænger uden tvivl sammen med, at ejeren bag koncernen, den Bahrain-baserede kapitalfond Investcorp, på ingen måde har været i stand til at lave den turnaroundsom man havde håbet på. Pengene fosser fortsat ud af kassen, og gælden stiger igen og er nu på over en halv milliard kroner. Det hjælper naturligvis ikke, at der er kommet en global pandemi oveni, men selv uden den ligner Georg Jensen en koncern, der i den grad ikke har brug for flere nye topchefer, men i stedet en ny ejer. 

Rygterne vil vide, at en række af de forhenværende Axcel-partnere tidligere havde kig på Georg Jensen. Måske har de evner til at sikre en fremtid for Georg Jensen. Hvis altså ikke tiden er løbet fra det engang så hæderkronede designklenodie. 

 

Tv-læge i gigantisk mediebrøler 

Den absolut dummeste kommentar i 2021 blev kort efter årsskiftet leveret af DR’s danmarkskendte tv-læge Peter Qvortrup Geisling, og der er gode chancer for, at den rekord kommer til at stå i en rum tid. I et interview med Berlingske udbasunerede han sin holdning til iværksættere og iværksætteri med ordene: 

”Hvis iværksætteri er en dyd, så er det ofte en overvurderet dyd. Min erfaring med iværksætteri er, at det næsten altid handler om alfahanner – eller en sjælden gang alfahunner – som kører et egotrip. Det er ofte enormt egoistiske mennesker, hvor man må forstå, at hvis alle blot gør som dem, så skal det nok gå. 

På InsideBusiness er vi bekendt med, at dele af landet opfatter DR som et slet skjult talerør for tapre offentligt ansatte, herunder statsminister Mette Frederiksen. Virksomheder og erhvervsliv kommer i anden række, og de er sådan set heller ikke så vigtige. De skal blot finansiere velfærdssamfundet og gerne betale lidt mere i topskat og virksomhedsskat. Denne opfattelse må siges at være blevet overordentlig bestyrket af tv-lægens udtalelser. 

Og her er det især interessant, at det netop er en feteret tv-læge, som kommer med så fordomsfulde og ubehagelige kommentarer om en gruppe danskere, som under pandemien har set deres livsværk smuldre i takt med regeringens restriktioner. Man må spørge, om tv-lægen Peter Qvortrup Geisling i en stille stund mon har overvejet, hvem der har finansieret hans lange lægeuddannelse, og hvem betaler i grunden hans løn i DR? 

På InsideBusiness er vi ikke for fine til at give råd til diverse topchefer. Og herunder også til DR’s kvindelige topchef, Maria Rørbye Rønn: I en tid, hvor en anerkendt studievært som Jes Dorph-Petersen bliver fyret på grund af knap 20 år gamle udokumenterede #MeToo-sager, er det klogeste at fjerne Peter Qvortrup Geisling fra skærmen øjeblikkelig. I bedste fald at sende ham på orlov uden løn, så kan han jo passende prøve kræfter med livet som iværksætter i form af praktiserende læge, en erhvervsgruppe, som han tydeligvis afskyr, selv om dele af hans eget fag rent faktisk er iværksættere og erhvervsdrivende. 

Men det bliver måske en tand for alfahanagtigt for Danmarks højtelskede tv-læge.