tandlægefoto© Georgerudy Dreamstime

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Tandlægebosser fyret på stribe – Hanelefanter tørner sammen: Huno angriber Christian Kjær

Tandlægebosser fyret på stribe Der bliver skrevet helt ekstraordinært mange fyresedler på topniveau i landets to store brancheforeninger for tandlæger. Således har både Tandlægeforeningen og PTO (Praktiserende Tandlægers Organisation) inden for få måneder begge valgt at fyre deres øverste leder med øjeblikkelig varsel efter henholdsvis 12 og hele 27 år i organisationen. Mest dramatisk var...

Tandlægebosser fyret på stribe

Der bliver skrevet helt ekstraordinært mange fyresedler på topniveau i landets to store brancheforeninger for tandlæger. Således har både Tandlægeforeningen og PTO (Praktiserende Tandlægers Organisation) inden for få måneder begge valgt at fyre deres øverste leder med øjeblikkelig varsel efter henholdsvis 12 og hele 27 år i organisationen.

Mest dramatisk var fyringen af sekretariatsleder i PTO Karsten Porsborg Larsen, der blev bortvist ifølge en pressemeddelelse fra organisationen med begrundelsen:

”Situationen er særdeles uønsket, men organisationen har ikke set andre udveje end at bortvise Karsten Porsborg Larsen, eftersom en række forhold omkring foreningens økonomi er kommet til bestyrelsens kendskab,” hvilket indikerer rod i regnskaberne og eventuel sammenblanding af sekretariatslederens privatøkonomi med organisationens.

Noget mindre dramatisk var Tandlægeforeningens direktør Joakim Lilholts exit først i februar, men her er der også tale om et øjeblikkeligt skifte på posten, idet formanden nu sammen med ledelsesgruppen varetager den strategiske og daglige ledelse. Begrundelsen for fyringen af Joakim Lilholt er, at Tandlægeforeningens hovedbestyrelse har besluttet, at for at styrke foreningens sundhedsfaglige profil skal der ansættes en ny direktør med en tandfaglig baggrund i Tandlægeforeningen. Det forekommer overraskende i lyset af den sjældent flotte afskedsreplik, som direktøren fik med fra Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist: ”Jeg kan ikke takke Joakim nok for hans store indsats for tandlægestanden og for foreningen. Han har været utrolig loyal og hårdtarbejdende og har de sidste 12 år løftet Tandlægeforeningen til den moderne og velfungerende forening, den er i dag. Hans ledelse af medarbejderne i sekretariatet, lobbyindsats og fagpolitiske sparring står uden sidestykke.”

56-årige Joakim Lilholt har en fortid i forsikrings- og pensionsbranchen fra både Tryg og Nordea Liv & Pension og er privat gift med sognepræst Kathrine Lilleør.

På InsideBusiness står vi noget måbende over for det tidssammenfald, som de to organisationer har valgt at fyre på, desuagtet de vidt forskellige årsager til afskedigelserne.

 

Hanelefanter tørner sammen: Huno angriber Christian Kjær

Det sociale medie LinkedIn kom tirsdag til at danne ramme for et offentligt, bemærkelsesværdigt og vel også malplaceret personligt angreb rettet mod den tidligere NKT-formand Christian Kjær, som er aktuel i en omdiskuteret DR-dokumentar.

Udfaldet kom fra Jørgen Huno Rasmussen, som har et særdeles godt kendskab til Christian Kjær via FLSmidth, hvor Kjær var bestyrelsesmedlem og Huno koncernchef, og det hele blev serveret på Berlingskes kulturkommentator Anne Sophia Hermansens væg, hvor hun – med stor succes, må man sige – forsøgte at sparke gang i en debat om DR’s nye dokumentar om Christian Kjær.

Jørgen Huno Rasmussen leverede her et hidsigt indspark i debatten og lagde ud med at revse hans karriere.

”Meget kan man sige om Chr. Kjær, men en erhvervskarriere har han aldrig haft,” skrev Jørgen Huno Rasmussen tirsdag om advokaten, der ud over formandsposten i NKT bestred mange mindre bestyrelsesposter i dansk erhvervsliv.

”Du må jo siges at have et indgående kendskab til FLS, hvor Kjær også har siddet i bestyrelsen. Du mener ikke, at et medejerskab og derudover en bestyrelsesformandspost for NKT og Aalborg Portland er værd at skrive hjem om” spurgte Anne Sophia Hermansen, hvorefter Jørgen Huno Rasmussen uddybede sin kritik.

”Ikke noget positivt mig bekendt, men kun om den negative indflydelse på virksomhederne, der blandt andet konstant led under irrelevante udtalelser til pressen. Det var formentlig en af årsagerne til, at de to andre grene af ’FLSmidth-familierne’ stemte ham ud af bestyrelsen. Christian Kjærs mest direkte forsøg på påvirkning af FLSmidth var hans bestræbelser på at få virksomheden solgt urealistisk billigt til spekulanten Jan Bonde Nielsen, muligvis mod et løfte om at kunne vende tilbage til dens bestyrelse. FLSmidths formand, Jørgen Worning, havde gennemskuet planen og advarede aktionærerne, hvorfor Chr. Kjær blandt andet gennem en pressehetz forsøgte at presse ham ud. Det lykkedes ikke, og efterfølgende blev alene datterselskabet Aalborg Portland solgt fra for mere, end Bonde ville have givet for den samlede koncern,” skriver Jørgen Huno Rasmussen.

Dokumentaren om den tidligere NKT-formand fremstiller ikke hovedpersonen i et flatterende lys, og Jørgen Huno Rasmussens kritik understreger, hvordan man i hvert fald kan vælge at se den.

Der er ingen vej uden om, at Christian Kjær er ugens taber.

 

Foto: Georgerudy-Dreamstime