bunker web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Topchef i fynsk oliekoncern får fængselsstraf – #MeToo-kaos har overtaget i Berlingske

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Topchef i fynsk oliekoncern får fængselsstraf

Fængselsstraffe til topchefer er på ingen måde hverdagskost i det danske erhvervsliv, men ikke desto mindre er det netop overgået topchefen i en af Danmarks allerstørste virksomheder.

Tirsdag klappede fælden nemlig over topchefen i den fynske milliardkoncern Bunker Holding, Keld R. Demant, i den såkaldte Dan-Bunkering-sag.

Her var Keld R. Demant, Bunker Holding og datterselskabet Dan-Bunkering tiltalt for at sælge 172.000 ton jetbrændstof i strid med et EU-forbud. Jetbrændstoffet blev solgt til russiske virksomheder, som sendte det videre til Syrien. Det skete på et tidspunkt, hvor der var indført EU-sanktioner, der bl.a. forbød salg af jetbrændstof til brug i Syrien.

Men trods et særdeles slagkraftigt forsvar af topadvokater fra Gorrissen Federspiel, Mazanti-Andersen og Nyborg & Rørdam måtte bunkerkoncernen, der er ejet af den fynske milliardær Torben Østergaard-Nielsen, forlade Retten i Odense med et markant nederlag i bagagen.

Dommen lyder nemlig på fire måneders betinget fængsel til topchef Keld R. Demant, fordi han “ubestridt har gjort sig skyldig i sanktionsbrud under særligt skærpende omstændigheder”. De to bunkerselskaber idømmes en millionbøde på 34 mio. kr., og derudover konfiskeres en fortjeneste på 15,6 mio. kr. fra de omtalte 33 handler med jetbrændstof hos Dan-Bunkering.

Alt tyder dog på, at det sidste ord i den sag ikke er sagt endnu. Oliekoncernen og dens forsvarsadvokater overvejer lige nu, om dommen skal ankes, og mon ikke det sker?

Tilbage står, at renommeet i den danske koncern efterhånden er flosset i alle kanter. Branchens problemer blev for alvor landskendt, da OW Bunker gik konkurs under stor dramatik i november 2014, få måneder efter at selskabet var blevet delvis solgt på børsen af kapitalfonden Altor. Efterfølgende måtte konkurrenten Monjasa igennem en opslidende retssag om bedrageri, inden selskabet blev frikendt i Højesteret.

 

#MeToo-kaos har overtaget i Berlingske

Det bliver mere og mere pinligt, hvad der kommer frem om håndteringen af #MeToo-sager internt i det fine gamle avishus Berlingske. Lad os bare sige, at Michael Dyrbys afsked med B.T. under topchef Anders Krab-Johansen kunne have været håndteret bedre. Der skulle meget til, før han selv valgte at gå. Og da han selv nåede frem til den konklusion, var det med en form for modvilje i den officielle besked fra bladet, som yderligere provokerede de i forvejen ophidsede #MeToo-stemmer derude.

Den sag har givet alvorlige skrammer i Krabs renommé. Han er ellers i modsætning til Dyrby kendt for en mere asketisk livsstil og har derfor en helt anden profil end den nu afgåede B.T.-chefredaktør.

Men den ballade var ikke engang nok på en uge i Berlingske. For der kom nok en #MeToo-sag frem, fordi Berlingskes chefredaktion valgte at fyre en journalist, som til en fest havde udsat en kollega for krænkende og grænseoverskridende adfærd.

Hans navn er InsideBusiness bekendt, mens vi vælger ikke at bringe det. Dog er det bemærkelsesværdigt, at den pågældende journalist tidligere har arbejdet journalistisk med dækningen af seksuelle overgreb og krænkelser i andre områder af samfundet. Av, det er pinligt, Berlingske.

#MeToo-sager på mediefronten har ellers fyldt meget i InsideBusiness taberside på det seneste. Og nu denne uge med, men der er ingen vej uden om en taber til Berlingske og topchef Anders Krab-Johansen.