MT Højgaard WEB

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Topchef ofret efter endnu en skuffelse – Høreapparatsgiganten falder til jorden som en sten 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere 

Topchef ofret efter endnu en skuffelse 

Den daværende NCC-direktør Torben Biilmann blev anset for lidt af en frelser, da han for 6 år siden blev hentet til landets største entreprenørkoncern MT Højgaard.  

Den hæderkronede virksomhed med den lange historie og de evigt besværlige ejerfamilier havde i årevis leveret den ene skuffelse efter den anden, og selv ikke i en boomende ejendomsbranche formåede man at tjene penge.  

Da krisen så kom, gik det endnu værre, og bestyrelsen valgte dengang at fyre topchef Kristian May.  

Hans afløser, Torben Biilmann, havde et pletfrit cv og ry for at være en mand, der var god til at styre både omkostninger og store byggeprojekter.  

Flere af de store danske investorer købte op i entreprenøraktien dengang, og en kort overgang tegnede alt så lyst, at der blev snakket om langt om længe at børsnotere et samlet MT Højgaard og gøre op med fortidens klodsede struktur, hvor de to holdingselskaber bag koncernen hver er noteret på børsen.  

Den plan gik i vasken efter endnu et tovtrækkeri mellem de to ejerfamilier, og kort efter begyndte de finansielle skeletter at vælte ud af skabet. MT Højgaard og Biilmann formåede slet ikke at holde styr på omkostningerne, og bedst som investorerne troede, at man havde gjort op med fortidens mange tvister og økonomiske krav, opstod der blot nye.  

Sent onsdag aften blev endnu en nedjustering den berømte dråbe, der fik et faretruende fyldt glas til at flyde over. Biilmann blev prompte fjernet som topchef, og processen med at finde en afløser er nu skudt i gang.  

Spørgsmålet er, hvor dybe revnerne i den berømte byggekoncerns fundament egentlig er. Har man i virkeligheden skabt en usund virksomhed, da man i slutningen af 1990’erne fusionerede to gamle entreprenørkoncerner, eller er tredje gang lykkens gang for MH Højgaard og firmaets kommende topchef? 

 

Høreapparatsgiganten falder til jorden som en sten 

William Demant-aktien blev onsdag morgen udfordret af tyngdekraften og tabte, da investorerne lod kursen falde med 11,4 procent. 

Topchef Søren Nielsen havde svært ved at forklare faldet. Men set i bakspejlet står det klart, at det var forventningerne, der var skruet alt for højt op. 

”Godt, men ikke godt nok,” skrev banken Berenberg blandt andet i en analyse, og det beskriver også regnskabet meget præcist. 

Problemet for William Demant er, at man i den aktuelle højkonjunktur med rette bør stille højere krav til virksomhedernes vækst og forventninger. 

Værdiansættelsen af William Demant ligger i forvejen i den høje ende, og aktien er steget markant i løbet af året, så da analytikerne nu forventer faldende salgsvækst, måtte aktien også en tur i gulvet. 

I forhold til at Søren Nielsen præciserede forventningerne til driftsresultatet i regnskabet, synes investorernes reaktion måske en kende hård, men det er også kendetegnende for aktiemarkedet for tiden. Hvis du ikke leverer, bliver du straffet hårdt.