gobike web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Topdanmark-boss fedtet ind i cykelfiasko – Bankboss tabte slag om kæmpekonkurs i landbruget

Peter Nyholm og Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens videre og tabere i dansk erhvervsliv.

Topdanmark-boss fedtet ind i cykelfiasko

Efter et voldsomt underskud på knap 60 millioner kroner i de to seneste år punkterede cykeldrømmen for firmaet GoBike, der nu er taget under rekonstruktion af Skifteretten i København.

Bag det kriseramte firma står blandt andet Topdanmark-direktør Christian Sagild, der via sit private selskab Zulu ApS ejer en større aktiepost; Zulu ApS tabte i seneste regnskabsår over 4 millioner kroner og havde negativ egenkapital.

Den kendte og kontroversielle erhvervsadvokat N.E. Nielsen, der er formand for bestyrelsen i GoBike, fortalte tidligere på ugen, at investorerne bag virksomheden var klar til at komme med friske penge, men at selskabets redning i skrivende stund var usikker på grund af en strid med By- og Pendlercykelfonden.

For Christian Sagild sker cykelnedturen, alt imens Topdanmark kæmper for sin selvstændighed efter massiv belejring af den aggressive konkurrent Sampo, og cykeleventyret kan vise sig at blive dyre lærepenge for Sagild, der ud over at være aktionær også har lånt GoBike penge af egen lomme.

 

Bankboss tabte slag om kæmpekonkurs i landbruget

Det var innovativt, men lidt for vovet, da direktør Claus E. Petersen fra Den Jyske Sparekasse i modsætning til stort set alle store landbrugsbanker, for eksempel Jyske Bank, valgte at nedskrive gælden til en presset landmand nær Grindsted. I grove træk valgte han at slå en streg over gæld for ca. 100 millioner kroner til den stærkt gældsatte landmand.

Det gik dog alt andet end stille af, for landmanden Bernhard Mortensen havde bygget et pragtpalæ, der gik under navnet ’Lille Amalienborg’, og som gik landet rundt i en artikel i Berlingske. Især fordi gården med en negativ egenkapital på 80 millioner kroner levede på bankens nåde. Kort tid efter kom det frem, at Claus E. Petersen havde været ude med gavechecken. Desværre blev han alt andet end populær på manøvren. Han fik talrige sure opringninger og mail fra vrede naboer og andre gældsatte landbrug, som ikke forstod, hvorfor lige præcis ejeren af ’Lille Amalienborg’ skulle have nedbragt sin gæld.

Men lige meget hjalp det. For i denne uge kom det i Finans.dk frem, at Bernhard Mortensen selv havde indgivet konkursbegæringen. Så selv et milliontilskud var altså ikke nok til at redde det store landbrug med en årlig produktion på 65.000 grise.

Nedtur for Claus E. Petersen og hans gavechecks.