ringkobing

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Usårlig bankdirektør får første banesår – Væksthåb drejer nøglen om 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere 


Usårlig bankdirektør får første banesår med katastrofekunde
 

Ringkjøbing Landbobank er kendt for nærmest at kunne gå på vandet med tårnhøj indtjening og nærmest heltestatus på aktiemarkedet. Og med John Fisker i chefstolen er trenden fortsat, om end der nok også er en dårlig kunde eller flere, som har fundet vej til de vestjyske kreditbøger.   

Nu er det i hvert fald blevet synligt, at en rigtig skidt karl udløser store tab for Fisker og banken. Således har Ringkjøbing Landbobank lånt ud til det Kolding-baserede leasingfirma, Scanleasing, som er begæret konkurs efter et mildest talt ærgerligt forløb med flere revisorpåtegninger i regnskabet og ikke mindst for de 1.100 danskere, der har leaset deres bil hos ’den jyske leasingkonge’.  

I alt var der en bankgæld på 172 millioner kroner, og det kan såmænd være træls nok for landbobanken. Men hvad værre er, forestår der et gigantisk oprydningsarbejde, hvor Scanleasings kunder er mildest talt dårligt stillet. Allerede nu har facebookgruppen Alle Os mod Scanleasing/Scamleasing over 1.100 medlemmer, som er kommet i klemme på den ene eller den anden måde efter konkursen. 

Sagen illustrerer på alle måder, at fleksleasing ikke er et game for den almindelige forbruger, som gerne vil lease sin bil uden problemer. For ejerskabet til bilen ligger hos leasingselskabet, selv om bilens bruger har betalt store beløb både up front og på månedsbasis. Og man kan være endt i en rigtig suppedas, hvis ikke aftalerne kan køre videre i den ene eller den anden form. 

Har man som leasingkunde haft placeret sin eller sine drømmebiler hos leasingselskabet, uden at de var indregistreret, er de leasingselskabets ejendom – og man skal således indtræde som kreditor i boet på lige fod med andre, bortset fra at Landbobanken ifølge direktør Jørn Nielsen i en artikel i Ringkjøbing-Skjern Dagbladet har førsteprioritetspant i de biler, som leasingselskabet ejer. 

Det er ikke ofte, at InsideBusiness har kunnet give John Fisker og Ringkjøbing Landbobank en ugens taber. Men sagen om Scanleasing/Scamleasing er en rigtig bommert, som ikke står meget tilbage for de møgsager, der prægede finanskrisens ejendomsbaroner.   

 

Væksthåb drejer nøglen om 

Kunder i 140 lande. Et marked alene i Danmark på mere end 20 milliarder kronerLeverandør til mere end 20.000 events årligt. Det var blot nogle af de storladne formuleringer, it-selskabet Conferize blev ledsaget af, da man gik på børsen i 2017. Her hentede man knap 30 millioner kroner på den omdiskuterede vækstbørs First North.  

I dag må bestyrelsen sande, at selskabet ikke har nogen fremtid, hvorfor man har valgt at lukke virksomheden. Uden tvivl til stor skuffelse for de aktionærer, der har tabt millioner på Conferizes luftige planer. Selv peger selskabet på covid-19 som årsag til, at man må dreje nøglen om, men det er nok kun en del af sandheden. Allerede i sommeren 2019 måtte virksomhedens aktionærer ud i en redningsaktion, der blandt andet betød farvel til stifter Martin Ferro-Thomsen. 

Historien leder tankerne hen  finanskrisen, hvor selskaberne på First North dengang et efter et måtte kaste håndklædet i ringen, da det først gik op for folk, at langt de fleste af dem enten var baseret på et meget tyndt grundlag eller slet ikke havde det lovede potentiale. 

Med den strøm af selskaber, vi har set på First North de senere år, er der en reel fare for, at historien gentager sig, for som InsideBusiness flere gange har kortlagt, er der langt mellem succeshistorierne på den lille børs. Den store vinder her er fondsbørsen selv, der mod alle odds har formået at lukrere på investorernes mangelfulde hukommelse og har formået at skabe fornyet interesse