Kollerup web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Vil Trygs Morten Hübbe være politiker? – Varm luft fra erhvervsminister i tåkrummende interview 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Vil Morten Hübbe være politiker? 

Det hænder, at topchefer blander sig i den offentlige debat. Det er næsten altid en hårfin balance af værdikamp, meningsfuld selvpromovering over for badwill fra andre topchefer, aktionærer, bestyrelse og interessenter, der måske tænker: Brug dog tiden på at passe din virksomhed.  

Trygs tilfælde står man over for en storstilet manøvre med købet af RSA sammen med Intact, der rummer talrige udfordringer – og aktiesalget er i fuld gang i disse dage. 

Der er også den udfordring, at topchefen risikerer at blive udfordret på de værdier, han stiller sig i spidsen for. I Morten Hübbes tilfælde er det lige klichéfyldt nok, at han taler ligestilling på kvindernes kampdag, hvor han blandt andet kritiserer, at der ikke bliver indført øremærket barsel til mænd fra politisk hold. Han påpeger samtidig, at mænd er mere sandsynlige i forhold til at blive topledere end kvinder. 

Det er for så vidt en fin dagsorden, bortset fra at omverdenen straks vil se på sammensætningen af Trygs direktion for at se, om der her hersker fuldstændig ligestilling.  

Selv om Tryg ifølge Morten Hübbe i podcasten ’Ledelse med vilje er kommet langt, så er ligestillingskamp stadigvæk lidt forlorent, når man ser på Trygs danske direktion, som består af tre mænd og en kvinde, Barbara Plucnar Jensen. Topchef Morten Hübbe er jo som bekendt også en mand, og det samme er topchefen for Trygs datter, Alka. Desuden ser det ret maskulint og nærmest oldboysagtigt ud, når man åbner Trygs årsrapport 2020, hvor Morten Hübbe står flankeret af bestyrelsesformand Jukka Pertola 

Til Trygs ligestillingsforsvar skal dog siges, at der er seks mænd og seks kvinder i bestyrelsen, men næstformanden er også en mand, Torben Nielsen. Så de mest magtfulde poster er altså fortsat mandsdominerede. 

Man må dog sige, at Morten Hübbes korstog er gennemført, da han i føromtalte podcast beretter om, at han selv godkender alle nye chefer i virksomheder for på den måde at lægge pres på for at få flere kvindelige ledere ind. 

På InsideBusiness vinder- og taber-redaktion er dommen dog klar: Morten Hübbe får en taber, fordi hans ligestillingskamp er lige lovlig klichéfyldt, og der er ikke helt orden i eget penalhus. 

 

Varm luft fra erhvervsminister i tåkrummende interview 

Simon Kollerups hjerte banker for dansk erhvervsliv. I hvert fald hvis man spørger ministeren selv. Det gjorde Berlingske så i denne uge for at markere årsdagen for nedlukning af landet. 

”Jeg elsker iværksætteri og folk, der prøver kræfter med det. Jeg havde selv den drøm som ung knægt, men det blev jo ikke til nogen stor karriere. Men jeg ved, hvad det fylder hos én at tro på noget og kæmpe for det,” lyder det fra ministeren, der stort set aldrig har prøvet kræfter med det private erhvervsliv. 

De mange private erhvervsdrivende, der i øjeblikket kæmper for at redde deres virksomhed, og hvis livsværk nu ligger i ruiner, vil forståeligt nok have lidt svært ved at finde sympati for ministerens bevingede udtalelser. 

Allerede før covid-19-pandemien havde den nuværende regering flere gange tydeliggjort sin manglende forståelse for erhvervslivet, og virussens indtog har blot gjort det endnu mere klart, at alt, hvad der hedder private virksomheder, på ingen måde er blandt de interessenter, man tager højde for i den nuværende situation. 

Kollerup har ligesom den øvrige regering flere gange givet udtryk for sin komplet manglende forståelse for, hvordan eksempelvis den finansielle sektor fungerer, ligesom han akkurat som de øvrige ministre har en ualmindeligt dårlig vane med at have for travlt, når der kommer kritiske spørgsmål, mens man gladelig stiller op, når der skal klippes røde bånd, tales om egne fortræffeligheder på sociale medier eller gives ufarlige interviews. Nogle gange skal man bare vælge at tie stille.