jeppe c2

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Ydmygende afklapsning af bankrådgivning af indlånskunder – Larmende tavshed fra Maj Invest-topchef om Warnøes påståede guldæg

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Ydmygende offentlig afklapsning af bankers rådgivning af indlånskunder

Man havde det godt på fornemmelsen, at der var noget skidt på vej til Finans Danmarks årsmøde den 4. december. Her fik bankdirektørerne af nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen læst og påtalt, at man ikke har godt nok styr på rådgivning af kunderne, når det gælder rådgivning af kunder, som eksempelvis har nogle hundrede tusinde kroner stående på en lønkonto i banken, og som burde flytte pengene til en højrentekonto.

Nu kom der så syn for sagen i form af en skrivelse fra erhvervsminister Morten Bødskov, som både udstiller bankernes manglende fokus på at fortælle kunderne om, hvordan de risikofrit kan opnå en rimelig indlånsrente i banken.

“Bankerne har pligt til at oplyse og rådgive deres kunder om de bedste muligheder for en højere rente på indlån. Også selv om de er i kontakt med kunderne om noget helt andet. Danskerne skal kunne stole på, at de får den mest hensigtsmæssige rådgivning om, hvordan deres opsparing forvaltes bedst. Derfor har jeg nu bedt Finanstilsynet om at have et skærpet fokus på rådgivningspligten i deres tilsyn med pengeinstitutterne,” lyder det fra erhvervsministeren i en pressemeddelelse.

Finanstilsynet konkluderer, at de banker, som tilsynet har undersøgt, ikke angiver, at de systematisk rådgiver deres kunder om mulighederne for en bedre forrentning, medmindre man som kunde selv kontakter sin bank om netop forrentning. Men rådgivningspligten gælder i alle situationer, hvor bankerne, uanset årsagen, er i kontakt med en kunde, hvis banken samtidig gennemgår kundens økonomi. Tilsynet understreger også, at reglerne om at yde rådgivning gælder for alle kunder uanset formue.

Problemet er som flere gange før beskrevet i InsideBusiness, at det fortsat er fast praksis i langt de fleste banker, at kunderne på deres lønkonto enten får nul i rente eller måske lidt over, undtagen Nykredit, som giver 1-1,5 procent i rente på kundernes basale konto. Bankerne mener altså, at man skal tjene lidt ekstra på, at rigtig mange kunder ikke lige får oprettet en såkaldt højrentekonto og ikke lige får flyttet penge over på den.

Der er tilsyneladende en merværdi for bankerne i, at de får lov til at holde pengene lidt længere tid, hvilket giver lidt ekstra rente fra banken. Fair nok, bortset fra at mange højrentekonti i dag er uden binding, så hvorfor ikke bare give kunderne en rimelig indlånsrente på deres almindelige lønkonto?

Sagen er en hård afklapsning af bankerne, som understreger, hvor svær en dialog de har med erhvervsminister Bødskov. Og næste år gentages succesen, idet Finanstilsynet i løbet af 2024 forventer at undersøge, om bankernes indlånsprodukter er i overensstemmelse med reglerne om god skik og produktudvikling og -styring.

 

Larmende tavshed fra Maj Invest-topchef om Warnøes påståede guldæg

Mens Peter Warnøe og hans fond, Nordic Eye, er havnet i et gedigent stormvejr efter afsløringer i Berlingske om usandheder og modstridende forklaringer om det påståede guldæg Bellabeat, er der larmende tavshed fra Maj Invest-topchefen Jeppe Christiansen, der sidder i bestyrelsen i det omstridte kroatiske selskab.

Man skulle ellers mene, at de alvorlige afsløringer om den kroatiske virksomhed, der lige nu mest af alt ligner et luftkastel, burde få Jeppe Christiansen til at reagere. Men Jeppe Christiansen er – ligesom Peter Warnøe – ikke til at finde. Gentagne gange har Berlingske forsøgt at få Jeppe Christiansen i tale qua hans plads i bestyrelsen i Bellabeat, men Maj Invest-topchefen afviser hver gang.

Spørgsmålet er dog, hvor længe Jeppe Christiansen kan gemme sig, alt imens spørgsmålene til ham hober sig op, i takt med at Berlingskes afsløringer fortsætter. For hvor meget har bestyrelsen vidst om de mange modstridende forklaringer, der vælter frem i Bellabeat, og er der tale om en bestyrelse, der har sovet i timen?

Indtil videre blafrer svarene i vinden, mens nervøsiteten blandt investorerne i Nordic Eye vokser.

Talrige eksperter har nemlig mere end svært ved at få øje på Nordic Eyes værdiansættelse på 26 milliarder kroner af Bellabeat, som man købte for 400 millioner kroner i 2018.

Det betyder, at Bellabeat står for stort set hele værdien i den skandaleramt fond, og derfor forstår man godt, hvis investorerne begynder at tvivle på, om de nogensinde får den guldrandede exit, som Peter Warnøe har stillet dem i udsigt.

I det lys kunne man som investor nok ønske sig, at Jeppe Christiansen stiller op og giver sit syn på sagen og hans rolle. Men det sker indtil videre ikke.

I stedet kan investorerne konstatere, at Maj Invest-topchefen gerne spidser pennen, når dagbladene spørger til hans syn på alt fra renteudviklingen til de globale klimaudfordringer.