sas web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Garvet efterforsker vinder på Danske Bank-krise – SAS vender næsen mod himlen

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere. 

Vindere 

  

Optur til garvet efterforsker i presset Danske Bank 

Hvis der kan tales om en møgsag i pressen, så må man sige, at Danske Bank fik den i denne uge. For Berlingske afslørede omfattende hvidvask med en overordentlig konkret historie om, at den fine bank i Kongens København af styret i Aserbajdsjan blev brugt til smørelse af for eksempel venligtstemte politikere i Vesten. Eller ret beset var det Danske Banks datterbank i Estland, der stod for affæren.  

Umiddelbart kunne man jo fristes til at udråbe Danske Bank som denne uges taber, men da der er trængsel om pladserne, peger vi i stedet på den garvede efterforsker og tidligere PET-chef Jens Madsen som vinder. For pudsigt nok kom han officielt på lønningslisten i Danske Bank samme dag som afsløringen.  

Hans rolle bliver at dykke ned i hændelser og undersøge, om man har levet op til compliancereglerne. Han får et team med navnet Compliance Incident Management og formentlig en pæn lønforhøjelse.   

De glatte kommunikationsfolk i Danske Bank vil selvfølgelig officielt afvise ethvert sammenfald mellem Berlingskes afsløring og nyansættelsen, men på InsideBusiness har vi jo lov til at undre os over, at de to dage falder sammen. Det lugter af veludført spin. 

 

Tiltrængt medvind til SAS 

Det er den omvendte verden i den nordiske luftkrig, hvor kæledæggen Norwegian tidligere løb med alle de positive overskrifter, mens SAS mest lignede et faldefærdigt propelfly.  

Nu er tingene vendt fuldstændig på hovedet.  

Efter et overraskende godt kvartalsregnskab steg SAS-aktien over 5 procent. Selskabet klarer sig bedre end forventet og melder nu klart ud, at man satser på at overgå sidste års resultat, hvor SAS landede et overskud på lidt over 900 millioner svenske kroner. Det var en melding, aktiemarkedet kunne lide, og med den seneste stigning er flyaktien steget med næsten 50 procent de sidste 6 måneder, og SAS nærmer sig med hastige skridt en markedsværdi på 6 milliarder kroner. 

Noget af en turnaround for et selskab, der blot for nogle år siden var i så alvorlig krise, at der blev talt offentligt om en lukning af det traditionsrige flyselskab. Medarbejderne måtte sluge en kraftig lønnedgang, for at SAS-ledelsen kunne stille bankerne bag de livsnødvendige kreditter tilfredse, men hestekuren ser ud til at have virket. 

Med trekløverregeringens mål om at sætte turbo på de statslige frasalg er det spørgsmålet, hvornår politikerne tager mod til sig og beder en af de store investeringsbanker om at finde en køber til SAS. Danske Bank sidder netop nu og kigger på, hvordan man bedst muligt kan frasælge TV 2, og sammen med Nordea er landets største bank nok de bedste bud, når regeringen beslutter at skyde SAS af sted.