Vindere
Dygtig lobbyisme presser prisen på realkreditlån ned
Det er en realitet, at Nykredit er i gang med at generobre rollen som Danmarks førende prisbasker, hvad angår realkreditlån.
Det har ellers været kronede tider for Jyske Banks boliglån og indtægterne i Nykredits, Nordea Kredits og Realkredit Danmarks kasser. For da Nykredit først hævede prisen på bidragssatserne på realkreditlån, var der frit lejde til at banke priserne op på et marked, der ikke har reel konkurrence, fordi kunderne ikke skifter realkreditselskab for at få en lavere pris, medmindre de er ved at købe ny bolig. Og Nordea og Danske Bank fulgte straks med Nykredits prisstigninger.
Det var ventet, at Nykredits topchef, Michael Rasmussen, efter at have fået lukket den endeløse rumlen om børsnotering eller ej kom med et offensivt træk, der handler om, at Nykredit-koncernen har 40.000 erhvervskunder med realkreditlån, som vil få 300 millioner kroner i rabat på bidragssatsen.
InsideBusiness bemærker, at Nykredit fremhæver, at landmændene også får del i rabatten. Det var da også lige præcis formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, som afgav flere bandbuller mod Nykredits planer om en børsnotering. Rabatten ligner et kontant ønske om klinke skårene i baglandet. Derfor er det oplagt at kåre Martin Merrild som denne uges vinder.
Anders Dam i Jyske Bank kan derimod blive nødt til at revurdere sin strategi om at være ’boligejernes bank’. Jyske Bank-direktøren skød da også en venlig modhilsen på Twitter mod Nykredit. Lad os se, om den holder, Anders Dam:
”1. Kunder, der har prioritetslån i Jyske Bank, har ikke siden introduktion i 2002 oplevet ’bidragsstigninger’
- Vi øger ikke prisen på grund af forventet lovgivning
- Vi øger ikke prisen for kortvarigt helt eller delvis at betale den tilbage”
Børsdebutant får solid start
Danske børsnoteringer hører stadig til sjældenhederne, når man sammenligner med Sverige, og derfor kan det i sig selv kaldes en succeshistorie, når det lykkes at notere et selskab i Danmark.
Men for ejerkredsen bag Orphazyme er der endnu mere at fejre. Da selskabet torsdag debuterede på fondsbørsen i København, blev aktien handlet til den højest mulige kurs i udbudsintervallet: 80 kroner. Og selv om kursen efterfølgende ikke buldrede i vejret, som eksempelvis NNIT’s gjorde det i 2015, lå den stabilt højt dagen igennem.
Det lykkedes samtidig Orphazyme at rejse 600 millioner kroner på aktiesalget. Penge, som blandt andet skal bruges på fire igangværende studier af selskabets lægemiddelkandidat, som ifølge selskabet har potentiale til behandling af fire sjældne sygdomme.
At det lykkedes at rejse 600 millioner kroner og bevare udbudskursen, kan dårligt karakteriseres som andet end en succes. Især når man tænker på, at selskabet i dag hverken har omsætning eller produkter på markedet, og at en godkendelse til kommercielt salg tidligst kan komme på tale i 2020.
Nye aktionærer skal derfor nok væbne sig med tålmodighed. Ejerkredsen, som blandt andre tæller Novo Holdings, Sunstone, Aescap og LSP, har valgt ikke at sælge deres aktier i forbindelse med noteringen.