;
Copenhagen / Denmark_  02 March 2017 -  Nordea bank branch in Copenhagen.   ( Photo. Francis Dean/Deanpictures.)

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Comeback til tidligere Nordea-profil – Kapitalfonde forgylder topchef – RETTET.

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv 

Vindere:  

Comeback til tidligere Nordea-profil – rettet

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at Trifork tidligere har været børsnoteret i København, men blev – efter en millionbøde for kursmanipulation af særlig grov karakter – afnoteret.  Det er ikke korrekt, idet Trifork senere blev frifundet for kursmanipulation af Landsretten,  og den pågældende sag havde således intet at gøre med afnoteringen på børsen. Der var derfor heller ikke grundlag for på den baggrund at anføre
noget om “virksomhedens fortid” og “troværdighed” på det grundlag. InsideBusiness beklager fejlen.

Nordeas tidligere risikochef Julie Galbo har ikke gjort stort væsen af sig, siden hun efter en tumultarisk periode hos finanskæmpen pludselig valgte at trække stikket i 2019. 

Men det står nu klart, at hun har positioneret sig til lidt af et comeback i dansk erhvervsliv. Virksomheden Trifork, der stammer fra Århus, men i dag har sine aktiviteter i Schweiz, planlægger nemlig at blive børsnoteret, og til det formål er Julie Galbo blev indsat som bestyrelsesformand. 

En succesfuld notering kan blive startskuddet på en bestyrelseskarriere for den tidligere risikochef, og det er også lidt af et comeback for Trifork selv.Trifork har nemlig tidligere været børsnoteret i København. 

 

Kapitalfonde forgylder topchef 

Overskriften kunne egentlig lige så godt være omvendt, for både Advent, Bain samt senest Hellman & Friedmann må alligevel sende en venlig tanke eller lidt mere til Nets’ Bo Nilsson. Med salget til den italienske konkurrent kan topchefen godt og vel ??? nu kalde sig milliardær, og selv om mange herhjemme nok vil forarges over de store beløb, er der alligevel grund til både at rose Nilsson og ikke mindst de tre kapitalfonde.  

I første omgang var det Advent og Bain, der så noget, ingen af de tidligere ejere kunne, da de i 2014 overtog Nets fra blandt andre Danske Bank og Nationalbanken. De to amerikanske fonde, der havde ATP med på hjul fik hurtigt skåret den støvede betalingsgigant til, og derfor var der en klækkelig gevinst at hente, da Nets for få år siden gjorde sin entré på fondsbørsen.  

Den notering var dog langtfra prangende, og efter længere tid med dårlig medieomtale og mugne investorer dukkede Hellman & Friedman pludselig op og bød 33 milliarder kroner for selskabet. Et tilbud, som de hårdtprøvede investorer tog imod med kyshånd. 

Men nu ser det så igen ud til, at en kapitalfond kunne se noget, de professionelle investorer ikke kunne. I hvert fald er det lykkedes Nets at øge sin værdi markant siden sit exit fra børsen, blandt andet takket været talrige opkøb og et storstilet frasalg til Mastercard, så kapitalfondene anført af Hellman & Friedman har fordoblet værdien af et selskab, ikke mange ville hverken eje eller have i 2017.