Pernille skipper wb

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Afviklende kapitalfond lykkedes med solidt salg – Toppolitiker uden erhvervserfaring snupper formandspost i kriseramt dagligvarekoncern  

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Afviklende kapitalfond lykkedes med solidt salg

Det er ikke nogen hemmelighed, at den danske kapitalfond BWB Partners synger på sidste vers. Fonden er reelt under afvikling og har kun en lille håndfuld virksomheder tilbage i porteføljen. Flere af disse virksomheder har været ejet i årevis, ligesom en del har kæmpet med en del flere udfordringer, end kapitalfonden oprindelig havde håbet på.

Af de tilbageværende selskaber har også det mest lovende, Holmris B8, haft sit at slås med, da integrationen af de to oprindelige selskaber viste sig noget mere besværlig end først antaget. Samtidig måtte en salgsproces i 2022 udskydes på ubestemt tid, da M&A-markedet pludselig blev ramt af stigende renter og usikkerhed, der blandt andet fik mange købere til at vende ryggen til møbelindustrien og selskaber som Holmris B8.

I denne uge lykkedes det så rent faktisk at finde en køber til BWB’s designvirksomhed, der blev købt tilbage i 2017. Køberen er den hollandske fond Menta, som flere af BWB’s tidligere partnere siden 2022 har repræsenteret i Norden. Umiddelbart kunne man derfor foranlediges til at tro, at der blot er tale om, at en fond sælger til sig selv. Det er dog ikke tilfældet. De oprindelige investorer i den danske kapitalfond har således fået en ganske god pris for Holmris B8, der nu overtages af en udenlandsk fond, der må siges at kende aktivet ganske godt.

Der er derfor grund til at rose BWB, og fondens partnere, der trods en noget bumpet vej nu er et skridt tættere på at kunne fokusere helhjertet på fremtiden og nye opkøb.

 

Toppolitiker snupper formandspost i kriseramt dagligvarekoncern  

Som politisk ordfører og frontperson for Enhedslisten i en årrække og med over 30.000 personligt stemmer ved folketingsvalget i 2019 – tredjeflest af alle – hersker der ingen tvivl om, at Pernille Skipper er en yderst kompetent og garvet politiker.

Men hvor den jurauddannede Pernille Skipper har tonsvis af politisk tæft og dokumenteret erfaring, er cv’et gabende tomt, når det kommer til erfaring fra erhvervslivet.

Derfor er det noget af en overraskelse, at baglandet i den kriseramte andelsejede dagligvarekoncern Coop har kastet sin kærlighed på Pernille Skipper og kørt hende i stilling som ny formand til Coop a.m.b.a., som er foreningen bag Coop Danmark.

Her er hun udset til at afløse Lasse Bolander, der i mange år har været formand i både Coop a.m.b.a. og Coop Danmark, som driver selve forretningerne i dagligvarekæmpen. I sidstnævnte overtog den tidligere ISS-direktør Jeff Gravenhorst dog formandsposten sidste år.

At erhvervslivet kastet snøren ud efter tidligere toppolitikere, som qua deres kontakter og netværk ofte kan skyde genvej til det politiske system, er set et utal af gange. Det er da også Pernille Skippers ”årelange samfundsengagement, hendes politiske erfaring og hendes evne til at kommunikere klart og tydeligt”, som Coops landsrådsformand, Niels Mayland, fremhæver som begrundelse for indstillingen af Pernille Skipper som ny formand for Coop a.m.b.a.

I Coops tilfælde er valget af en tidligere toppolitiker til en afgørende formandspost dog opsigtsvækkende.

Coop befinder sig nemlig i en alvorlig krise. 2022 blev koncernens dårligste år nogensinde. Det samlede underskud for året lød på 628 millioner kroner efter skat og betød, at dagligvarekoncernen undervejs truede med at bringe dagligvarekæmpen i karambolage med dens bankaftaler.

Krisen i Coop er på ingen måder afblæst, og topchef Kræn Østergaard Nielsen har da også erkendt, at en ny strategi, hvor man har gjort otte dagligvarekæder til tre, Coop, Brugsen og den nye satsning, 365discount, ”skal lykkes”.

Hvad Pernille Skipper kan bringe til bordet, er uvist, og Coop vil nok argumentere, at Pernille Skipper først og fremmest bliver formand for foreningen.

Derfor er det et modigt valg, som Pernille Skipper træffer, hvis hun går ind i den kriseramte dagligvarekæmpe, mens det i Coops tilfælde ligner et gamble, og spørgsmålet er, om tiden er den rigtige til det med tanke på den eksistenskrise, som Coop befinder sig?