Anders Dam. Bankdirektør i Jyske Bank.

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Anders Dam bryder med mangeårig tradition – Biotekaktie brager frem

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Anders Dam bryder med mangeårig tradition

Tidligere Jyske Bank-topchef Anders Dam har ikke tænkt sig at udleve sin pensionisttilværelse i al fredsommelighed et sted på Silkeborg-kanten, som der ellers er tradition for blandt Jyske Banks afgående topchefer. Det blev synligt tirsdag, da Børsen gik ud med breaking news om, at Anders Dam nu har fået sin første bestyrelsespost i vind- og solcellefirmaet Eurowind Energy. Om det var en så stor historie, der fortjente en breakingbjælke, kan man diskutere, men uanset hvad, er det jo god sladder i bank- og finanssektoren.

På InsideBusiness ser vi det som positivt, at en endog særdeles energifyldt profil som den nu 67-årige Anders Dam har tænkt sig at fortsætte sit arbejdsliv med en bestyrelseskarriere.  Og så endda med en bestyrelsespost, som ikke umiddelbart er en del af oldboysnetværket i den finanssektor, som har været omdrejningspunkt for Anders Dam som ordførende direktør for Jyske Bank gennem 26 år.

”Jeg er meget glad for, at Anders Dam har sagt ja til at træde ind i bestyrelsen for Eurowind Energy A/S. Hans lange erfaring fra den finansielle sektor vil i den grad gavne den videre udvikling af virksomheden som en ledende europæisk spiller inden for sol og vind,” lød det fra bestyrelsesformand Gert Vinther Jørgensen fra Hobro-virksomheden Eurowind Energy med kontorer og aktiviteter i 16 markeder. Virksomheden udvikler, opfører og driver grønne energianlæg inden for sol, vind, batteri, PtX og biogas.

Nu bliver det spændende at se, hvad Anders Dam kan drive bestyrelseskarrieren til. Han er lige til den gamle side i forhold til at drive en bestyrelseskarriere vidt. Det kan han delvis takke Finanstilsynet for, som var meget længe om at godkende Lars Mørch som ny direktør i Jyske Bank.

Uanset hvad, får han en ugens vinder for sin første post.

 

Biotekaktie brager frem

Folk med god hukommelse vil erindre, at biotekselskab Zealand Pharma ikke just lignede en af de kommende stjerner i den spirende danske industri.

En aflyst børsnotering blev efterfulgt af en masse interne magtkampe ledsaget af offentlig mudderkastning, og da selskabet endelig gjorde sin entré på børsen i 2010, var interessen til at overse.

De første mange år rykkede aktien på ingen måde og handledes i flere tilfælde under den værdi, selskabet blev noteret til. Så sent som i foråret 2022 nærmede Zealand-kursen sig igen samme niveau som ved noteringen, hvilket var lidt af en rød klud i hovedet på de investorer, der trofast havde været med siden starten.

Siden da har tingene dog ændret sig radikalt for det danske biotekselskab, der nu ser ud til at få en rolle at spille på det lukrative marked for vægttabsmedicin.

Alene denne uge er aktiekursen steget med over 20 procent, til trods for at selskabet tidligere på ugen foretog en rettet emission. Den slags vil normalt sætte en aktie under pres, men det rygtedes hurtigt i markedet, at køberne var to internationale fonde, der havde fået et godt øje til Zealand. Den handel, kombineret med at flere banker nu ser selskabet som et oplagt opkøbsemne, har været medvirkende til, at det danske biotekselskab p.t. har rundet en markedsværdi på 20 milliarder kroner.

Sjovt nok havde biotekdarlingen Genmab samme bumlede rejse på børsen, og mange sidder nok med en følelse af, at Zealand er den næste grimme ælling på fondsbørsen.