Anders Dam i modangreb på Totalkredit. Michael Rasmussen ligner gammeldags, aggressiv monopolist
Det var ventet, at Jyske Bank ville tage bladet fra munden og kritisere det udkast til en ændret Totalkredit-aftale fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som InsideBusiness afslørede indholdet af for et par uger siden.
Nu kom det så i forbindelse med Jyske Banks årsregnskab – og meldingen fra Silkeborg er skarp og præcis. Over for FinansWatch peger Anders Dam på, at den nye Totalkredit-aftale vil udelukke konkurrence på markedet.
”Man skulle tro, at designet til den aftale er lavet af en cementstøber. Hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen accepterer denne aftale, så bliver der hældt cement ud over det her marked de næste 10-20 år, og så kommer der ingen konkurrence ind i kredsen af Totalkredit-banker. Det bliver totalt umuligt at få rentabilitet i det,” lød det fra Anders Dam.
Et sådan set ganske fornuftigt budskab, der flugter med InsideBusiness udlægning af den del af den reviderede aftale, som tilsyneladende gør det umuligt for realkreditselskaber med en markedsandel på over 6 procent (Jyske Realkredit har 10 procent) at komme ind på hylderne i Totalkredit-bankerne.
Formuleringen er og bliver et mysterium. For hvorfor og hvordan giver det overhovedet mening for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens folk at acceptere dette, hvis målet er øget konkurrence? Det bedste bud på en forklaring er, at Nykredits Michael Rasmussen har vredet armen om på embedsfolk og politikere med en trussel om, at priserne for et realkreditlån kommer til at stige, hvis man har en bolig i et udkantsområde. Det er i øvrigt et argument, som ifølge Anders Dams udtalelser i FinansWatch er opfundet til lejligheden, ligesom han bedyrer, at Jyske Bank vil indføre differentierede bidragssatser.
Der er dog stadig mere, der tyder på, at Nykredits Michael Rasmussen benytter sig af ’bøllemetoder’ i konkurrencen over for de andre banker uden for Totalkredit-samarbejdet. Således har FinansWatch dygtigt afdækket, hvordan Nykredit mildest talt opfører sig aggressivt med tvivlsomme budskaber om, at kun Totalkredit-banker kan rådgive de Handelsbanken-kunder, som nu skifter til Jyske Bank.
Samtidig kan de ikke længere logge ind og se deres Totalkredit-lån. Kun på hjemmesiden Mithjem er det åbenbart muligt. Det bekræfter det, som branchefolk allerede tænkte. At portalen Mithjem blandt andet har som formål at kanøfle de banker, som vil melde sig ud af Totalkredit-samarbejdet, fordi man i kommunikationen kan slette deres brand fra jordens overflade. Og kritiske banker synes der at være flere af, idet DAB’s formand, Anders Hestbech til FinansWatch oplyser, at han gerne vil lave en aftale med Jyske Bank om formidling af realkreditlån.
Tilbage står, at InsideBusiness skal kåre en ugens vinder i den efterhånden årelange strid mellem Jyske Banks Anders Dam og Nykredits Michael Rasmussen. I denne uge er der dog ikke så meget at være i tvivl om, for Anders Dam fremstår som en moderne tilhænger af fri konkurrence, mens Michael Rasmussen mest af alt ligner en aggressiv, gammeldags monopolist.
To be continued …
Kræsen kapitalfond laver første danske opkøb
Med en rekordstor fond på over 17 milliarder kroner skulle man tro, at pengene brændte i lommerne på den nordiske impactfond Summa Equity.
Indtil videre har fonden og ledende partner Reynir Ingdal da også investeret flittigt i de nordiske lande via de to fonde, som kapitalfonden og den tidligere Altor-mand allerede har stablet på benene.
Danmark har dog været lukket land for Summa Equity, der trods tilføjelsen af danske Jacob Fransen fra konkurrenten Adelis for nogle år siden, stadig manglede en dansk investering.
Indtil i denne uge.
Med opkøbet af den danske it-virksomhed Logpoint, der beskytter virksomheder overalt i verden mod cybertrusler, kunne Summa Equity nemlig sætte flueben ud for det danske marked.
Investeringen sker ifølge Summa Equity selv for at skabe et europæisk kraftcenter for cybersikkerhed centreret omkring den danske virksomhed. Men hvad har det så overhovedet med impactinvesteringer at gøre, vil de fleste nok tænke? Her lyder meldingen fra den nordiske fond lidt uldent, at Logpoint bekæmper de cyberangreb, der hvert år koster verdenssamfundet milliarder og hæmmer den globale økonomiske udvikling.
Måske en lidt flyvsk formulering, men de fleste investorer havde også forventet, at fonden qua sit hidsige vokseværk var nødt til at løsne lidt på de stramme rammer, man oprindelig havde underlagt sig, og hvor der især var fokus på den grønne omstilling.
Samtidig kan det være lidt svært ud fra Logpoints regnskaber at bedømme, hvor god en virksomhed der egentlig er tale om, men indtil videre lader vi tvivlen komme Summa Equity til gode.