ørsted

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: AP Pension laver hattrick – Ørsted kan slippe for kapitaludvidelse

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Hvis nogen er flyvende i pensionsbranchen p.t., må det være AP Pension med Bo Normann Rasmussen i spidsen. Højst overraskende vandt han for nylig en hundedyr retssag mod en kundegruppe, og han har netop uddelt 280 millioner kroner i den såkaldte AP loyalitetsbonus, som skete på baggrund af et godt resultat i 2023.

Og så kom denne uges nyhed om, at AP Pension har generobret topplaceringen blandt de kommercielle pensionsselskaber i Loyalty Groups årlige BrancheIndex Pension. En placering, som AP Pension senest havde ved indgangen til 2022. I undersøgelsen fra Loyalty Group, der er gennemført i slutningen af 2023, bliver danskernes tilfredshed og loyalitet med deres pensionsselskab undersøgt på seks forskellige parametre.

Det handler om produktkvalitet, servicekvalitet, værdi for pengene, tillid og etik, image og samfundsansvar. AP Pension indtager førstepladsen i fire af de seks parametre. På de to parametre produktkvalitet og servicekvalitet er selskabet kun et mulehår fra at indtage førstepladsen.

Som det fremgår af pressemeddelelsen, er Bo Normann Rasmussen naturligvis stolt af, at “AP Pension igen er det kommercielle pensionsselskab, som danskerne har størst tilfredshed med og loyalitet overfor. Den administrerende direktør anfører blandt andet økonomisk værdiskabelse som et punkt, kunderne vægter højt, hvilket også kommer tydeligt til udtryk i parameteret værdi for pengene, hvor selskabet scorer særdeles højt. Her ender AP Pension nemlig på indeks 70 af 100, mens den nærmeste forfølger her lander på indeks 61.”

Bo Normann kan næsten ikke få armene ned:

“Gennem de seneste fem år har vi leveret nogle af branchens allerbedste afkast til gavn for vores kunder, når vi sammenligner med de andre kommercielle selskaber. Den form for økonomisk værdiskabelse og overskud er noget, som helt konkret kommer kunderne til gode. Jeg er ikke i tvivl om, at netop vores flotte afkast gennem årene er et punkt, som kunderne vægter enormt højt, hvilket også kommer klart til udtryk i undersøgelsen gennem vores flotte score i værdi for pengene, hvor vi med afstand får den bedste score blandt de kommercielle selskaber,” siger Bo Normann Rasmussen.

Set fra InsideBusiness’ stol er succesen AP Pension vel undt. Det har ikke været nogle nemme år, og der forestår stadig en vanskelig integration af it-systemerne, så AP Pension kommer på niveau med konkurrenterne. Så er det meget godt med en sejr eller tre.

 

Ørsted kan slippe for kapitaludvidelse

Alt tyder på, at kriseramte Ørsted trods milliardnedskrivninger ser ud til at kunne undgå en større kapitaludvidelse, der potentielt kunne blive rigtig dyr for den danske stat.

Flere udenlandske analytikere afmonterede i denne uge delvis den frygt, der længe har hængt over det børsnoterede energiselskab. Ifølge dem bør Ørsted og den pressede topchef Mads Nipper selv kunne løse problemerne, blandt andet ved at sælge ud af aktiver og dermed skrabe kapital sammen. Penge, der blandt andet skal bruges til at finansiere fremtidens mange planer om nye, grønne vindprojekter.

Ud over frasalg ser det også en smule bedre ud i de pressede forsyningskæder, så selv om Ørsted fortsat ligner en usikker investering, så ser den værste panik ud til at være drevet over.

Det helt store spørgsmål er dog blot, hvad Ørsted egentlig skal leve af i fremtiden. Hvor er den gode historie, der igen skal lokke mange af de forsmåede investorer tilbage?

Og igen må vi trods lyspunkterne spørge os selv, hvorfor den danske stat egentlig fortsat skal være ejer af et børsnoteret selskab, hvor svingfaktoren er så enorm.