claus E

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Bank slipper af med årelang katastrofekunde – It-firma stormer mod børsen 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere 

Et engagement i Den Jyske Sparekasse kandiderer til at være det ringeste bankengagement efter finanskriseårene.  

Et stort svinelandbrug ved Grindsted med et palæagtigt stuehus på 700 kvadratmeter har i flere omgange været nødlidende, og især direktør Claus E. Petersen (billedet) har fået høvl på imagekontoen med gentagne redningsforsøg og eftergivelse af dele af den mere end hundrede millioner kroner store gæld.  

Nu er det imidlertid lykkedes at sælge det kriseramte landbrug med tilnavnet Lille Amalienborg, og det er på høje tid, fordi Den Jyske Sparekasse arbejder på en børsnotering senere i år, og så er det rart at være sluppet af med en rigtig møgsag. I forvejen er det en udfordring at sælge den landbrugstunge jyske bank som en super investeringscase.  Dog er der lidt godt nyt i børssagen, da man nu har fremlagt en børsplan med støtte fra den rare onkel Nykredit.

På InsideBusiness ønsker vi derfor Claus E. Petersen til lykke med salget og krydser fingre for, at landbrugets problemer ikke eskalerer kraftigt igen med store tab for bankerne til følge. For det vil næppe gøre det lettere at sælge banken til investorerne.
 

It-firma stormer mod børsen 

Det er mere en svært at komme uden om Netcompany. Hvor andre danske it-selskaber som KMD og Axcels EG har været ramt af betydelige udfordringer på det seneste, synes it-kometen og topchef André Rogaczewski ikke at være til at stoppe.  

Ganske som forventet lander selskabet på børsen i begyndelsen af juni, og hvis alt går vel, kan prisen på koncernen meget vel passere de 6 milliarder kroner. Lidt af en bedrift af it-klassens frække dreng og særdeles godt set af den norske kapitalfond FSN Capital, der ikke var bleg for at gå om bord i koncernen, hvis ejere blot nogle år forinden havde givet Axcel grå hår ved at blokere et salg til KMD i 11. time. 

Som den eneste store børsnotering herhjemme i år er der stor appetit fra de professionelle investorers side, men det bliver lidt af en balancegang for både Danske Bank, FSN og Netcompany-ledelsen ikke at lade sig friste til at presse prisen for højt op. Efterårets noteringer af Orphazyme og TCM Group var langtfra udprægede succeser, og også FSN’s egen problematiske notering af svenske Byghemma sidder stadig frisk i erindringen hos blandt andet storinvestoren ATP. 

Der er således ikke plads til et eneste fejltrin.