Barbara Bertelsen slap billigt, men Mette Frederiksen kan tabe magten
Store dele af Danmark så måbende til, da landets mest magtfulde embedsmand, Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, fik sin ansættelsesretlige opfølgning på minkkommissionens beretning, hvori hun slap med en advarsel.
Det er ganske signifikant med tanke på den skarpe kritik, som Minkkommissionen rejste af hendes virke under den kritiserede proces med aflivningen af tusindvis af mink. Dengang fremgik det af rapporten, ”at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet.”
Den slags hårde ord tager man ikke let på i det offentlige Danmark. Heller ikke regeringen selv synes at tage let på den slags ting i lyset af f.eks. den opsigtsvækkende varetægtsfængsling af tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen.
Blandt de fleste danskere, måske især Socialdemokratiets kernevælgere, de offentligt ansatte, hersker der ringe tvivl om, at de næppe ville overleve et sådant offentligt skudsmål af kritik, uanset om de var ledere i den lokale børnehave, kommunaldirektører, skolelærere eller andre med stjerner på skuldrene i det offentlige system. De ville nok forvente at blive opsagt og hjemsendt med øjeblikkeligt varsel.
Og det er og bliver et kæmpe problem for Mette Frederiksen i den kommende valgkamp. For Barbara Bertelsen er og bliver selve symbolet på den magtfuldkommenhed, som Mette Frederiksens regering står for.
Hvorfor skal man slippe billigere, hvis man beklæder samfundets øverste taburetter?
For Mette Frederiksen ligner det et fejlskud af dimensioner, at hun ikke sørger for at sende veninden Barbara Bertelsen af sted til et velbetalt job, f.eks. som ambassadør i en stor, varm hovedstad. For hun er og bliver en belastning for Socialdemokratiets muligheder for at genvinde magten. Departementschefen overlever næppe et regeringsskifte uanset hvad.
Derfor får Barbara Bertelsen en ugens vinder, men det er en vinder på vippen, for det kunne lige så godt være en taber til Mette Frederiksen.
Opkøbsrygter sender it-aktie i himlen
It-koncernen Simcorps aktie har været i frit fald, stort set siden den mangeårige topchef Klaus Holse takkede af i efteråret 2021. Derfor er selskabet ikke overraskende en aktør, der med jævne mellemrum tiltrækker sig opmærksomhed fra både kapitalfonde og industrielle aktører, der drømmer om at snuppe virksomheden og afnotere den.
I denne uge kunne en række udenlandske medier så berette om, at interessen for Simcorp er så konkret, at de potentielle bydere i skrivende stund leder efter rådgivere til at hjælpe med et at strikke et eventuel bud sammen. Om det så rent faktisk sker, er for tidligt at sige, men alene rygtet om en mulig overtagelse var nok til at sende it-aktien op med 20 procent i denne uge.
Det samme så vi tidligere på året med GN, hvor flere bejlere ligeledes havde den kriseramte audiokoncern i kikkerten. Et bud har endnu ikke materialiseret sig, blandt andet fordi de fleste vurderer GN-formand Per Wold Olsen til at være en stopklods i processen. Anderledes ser det måske ud i Simcorp hvor topchef Christian Kromann anses for at være noget mere åben for et godt tilbud, som selv kender til livet som direktør i kapitalfondenes verden, idet han tidligere stod i spidsen for EQT-selskabet Tia Technology.
Nøglen til en potentiel overtagelse af Simcorp er dog samtidig, at man kan få samling i den fragmenterede ejerkreds, der sandsynligvis sagtes kan huske, at koncernen markedsværdi var næsten dobbelt så stor for blot et par år siden.