Rekom web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Barkoncern ligner Catacaps næste frasalg – Kapitalfonde forgylder pensionskasser, og tjener godt selv

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Barkoncern ligner Catacaps næste frasalg

Det plejer at være rimelig skudsikkert, at når først en kapitalfond begynder at bruge lidt flere penge på den æstetiske side af et af porteføljeselskabernes regnskaber, så er det, fordi man så småt varmer op til et salg.

Når fonden samtidig af egen fri vilje kommer med meget præcise og ganske offensive udmeldinger om forventningerne til årets resultat, ser man for sig en hær af rådgivere gribe telefonen for at tale sig selv ind i varmen.

Måske tilfældigt, men da Catacaps barkoncern Rekom i denne uge kunne fremvise et ualmindelig stærkt regnskab for 2021, kunne det i den grad se ud til, at selskabet står til at blive en af fondens næste exits inden for en overskuelig fremtid.

Efter et svært 2020 med nedlukninger overalt på kædens største markeder viste 2021 en særdeles stærk indtjening med et ebitda-resultat på 369 millioner kroner samt en kraftig vækst i omsætningen.

Læg hertil at Rekom i år i bedste fald forventer at tjene over 500 millioner kroner før renter og afskrivninger, ja, så ser det unægtelig ud til, at stifter Adam Falberts barimperium kan trumfe salget af entreprenørvirksomheden Casa som Catacaps hidtil bedste.

Ganske vist skal vi nok hen på den anden side af sommerferien uden flere coronaforskrækkelser, men så vil vi her på InsideBusiness også gerne vove pelsen og forudse, at Catacap og Rekom til den tid sætter gang i seriøse salgsplaner.

 

Kapitalfonde forgylder pensionskasser og tjener godt selv

Det er nogle vilde afkasttal, der i disse dage kommer ud af pæne pensionskasser som P+ og Industriens Pension, der henholdsvis fik 45,2 procent og svimlende 66,1 procent i afkast på private equity for 2021. Det skæppede godt i kassen for især Industriens Pension, der gav flotte 16,8 procent i afkast på tværs af aldersgrupper, mens medlemsgruppen på 45 år fik et afkast på 22,7 procent, hvilket ifølge Industriens Pension selv er det højeste i branchen.

Helt så overskudsagtig var P+ dog ikke. Her endte man med et samlet afkast på 12,9 procent på tværs af porteføljen. P+ er da også førhen blevet kritiseret for, at man ikke er god nok til at præsentere medlemmerne for forskellige valgmuligheder på investeringssiden. Det lavede man om i november, hvorved P+ nu tilbyder valgfrihed mellem tre risikoprofiler.

Dog står én ting klart ved investering i kapitalfonde, nemlig at kapitalfondene tager sig særdeles godt betalt med deres aflønningsmodeller, når afkastet ligger så højt som i Industriens Pension. Derfor havde man alene i 2021 investeringsomkostninger ved investering i unoterede aktier for 480 millioner kroner.

InsideBusiness giver Industriens Pension en ugens vinder for det flotte afkast, om end det er fristende også at give private equity-forvalterne en vinder for den flotte bonus.