jan-van-de-winkel

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Biotekbosser scorer kassen på aktier

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens videre og tabere.

Ugens vindere

Biotekbosser scorer kassen på aktier

Det danske biotekselskab Genmab har været en af de helt store succeshistorier på den danske fondsbørs. Fra at være forhadt blandt investorerne og truende nær et kollaps i 2010 har biotekselskabet været gennem en forrygende turnaround under topchef Jan van de Winkel.

Direktøren var selv en del af det oprindelige team, der førte Genmab på børsen, og skepsis var derfor stor blandt de hjemlige investorer med ATP i spidsen, der havde svært ved at se, hvordan den hollandske medicinalmand skulle være en forbedring i forhold til den udskældte direktør Lisa Drakeman.

Ikke desto mindre har den selvsikre hollænder i den grad fået Genmab tilbage på sporet, og selskabets aktie er steget så voldsomt de senere år, at direktøren og hans finansboss, David Eatwell, nu kan sælge en stor del af deres aktier og score en solid gevinst. Onsdag aften udnyttede de to biotekchefer deres respektive warrants og kunne i den forbindelse notere sig en gevinst på omkring 150 millioner kroner.

Lidt af en succeshistorie for et selskab, der for syv år siden hang på kanten af afgrunden, og hvor især selskabets voldsomme optionsprogram var udsat for hård kritik.

I dag er mange investorer fortsat enige om, at man i Genmab er lige lovlig gavmilde, når direktion og bestyrelse skal aflønnes, men set i lyset af selskabets voldsomme kursridt de senere år opvejer Genmab-aktiens vilde stigning, at investorerne herhjemme ikke er begejstrede for den type voldsomt lukrative ordninger.

Det gode spørgsmål er dog, om aktionærerne har råd til at lade være med at give de to Genmab-chefer attraktive gulerødder i lønposen, for især topchef Jan van de Winkel har tidligere været et ombejlet navn blandt de helt store globale spillere i medicinalindustrien.

 

Nets vinder vigtigt slag i samarbejdet med bankerne

Det lykkedes Nets at forny en central aftale med bankerne om clearing af transaktioner frem til 2022. Dermed holdes Visa og Mastercard ude af det danske marked for clearing. InsideBusiness havde ellers beskrevet, hvordan Nets risikerede at miste den tætte relation til bankerne på det felt. Flere banker havde tillige rumlet om, at de ønskede en anden leverandør, men det lykkedes altså for Nets at fastholde bankerne.

For bankerne organiseret i Finans Danmark var det også en sejr. For de opnåede en lavere pris per transaktion i bytte for større volumen på især de straksclearinger, som kommer til at spille en mere central rolle i de stadig mere udbredte konto til konto-betalingssystemer, som bliver rullet ud med bankernes fælles satsning på MobilePay.

Der er nok ingen tvivl om, at det har spillet en rolle for både bankerne og Nationalbanken, at clearingen fortsat er på danske hænder og ikke ender hos en uprøvet spiller. Det er nok også begrænset, hvor meget dansk indflydelse der ville være på en aktør som Mastercard, der netop har meldt sig på banen for clearingområdet ved at opkøbe den britiske spiller Voca Link.

Men alt i alt en stor sejr for udskældte Nets og topchef Bo Nilsson, der er sikret en rolle som bankernes vigtigste leverandør frem til 2022.