Genmab web1

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Biotekgigant viser mod og muskler – Lokalbank smider bejlere på porten

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kan man tillade sig at rose et selskab og en topchef på baggrund af en nyhed, der rent faktisk får aktien til at falde? Det mener vi godt, når talen falder på Genmab.

Efter i årevis at have været anset som et oplagt opkøbsemne tog det danske biotekselskab i denne uge lidt af en kvantespring fremad, da man annoncerede købet af det amerikanske selskab Profoundbio for 12,5 milliarder kroner. Med købet følger de globale rettigheder til hele tre lægemiddelkandidater i kliniske udvikling, men samtidig sender købet et vigtigt signal til aktiemarkedet og investorerne om, at koncernen og topchef Jan van de Winkel på baggrund af de seneste mange års stærke resultater og gunstige kursudvikling nu er klar til en ny fase i Genmabs historie.

Ganske vist vil nogle investorer hævde, at den danske virksomhed ingen trackrecord har, når det handler om opkøb, hvilket er korrekt, idet man stort set ikke har gjort sig i den disciplin tidligere. Men en gang skal jo være den første, og derfor vil vi gerne rose selskabet for at turde træde ud på den tynde is.

At opkøbe biotekselskaber for at få fingre i en potentielt lovende portefølje af lægemiddelkandidater er på ingen måde nogen let disciplin. Bare spørg stakkels Lundbeck om det.

Men man skal dog ikke undervurdere Jan van de Winkels næse, når det handler om at spotte en blockbuster, og den selvsikre hollænder var da også hurtig til at udpege Profoundbios Rina-S, der kan behandle æggestokkræft, som et middel, der, hvis alt går vel, kan runde et årligt salg på omkring 1 milliard dollars.

Måske tager han fejl, men man bør alligevel rose topchefen og Genmabs mod.

 

Lokalbank smider bejlere på porten

Kampen om bankernes dominans på Fyn, der generelt anses som et rigtig godt og solidt forretningsområde for bankerne, har stået på i flere år. Nu sker der igen ting og sager – denne gang det modsatte af konsolidering.

Dramaet står i Nordfyns Bank, hvor en gruppe af aktionærer har forsøgt at sælge det til generalforsamlingen, at banken har gode fremtidsperspektiver og mulig gevinst, hvis banken går i forhandlinger med Sparekassen Sjælland-Fyn, som i forvejen er storaktionær i banken med 20 procent af aktierne.

”Banken er i en unik mulighed for at sælge sig til Sparekassen Sjælland-Fyn. Konkurrencen på Fyn med Sparekassen Danmarks seneste køb af Totalbanken bliver kun større i de kommende år.”

”Sparekassen Sjælland-Fyn er i en position, som er helt unik til at betale en høj pris,” lød begrundelsen fra aktionæren Bo Holm Hansen i indkaldelsen til generalforsamlingen i FinansWatch. 

Spørgsmålet er så, om det er rigtigt, i lyset af at bankerne ifølge InsideBusiness’ tophistorie fredag går endnu et rekordår i møde. Samtidig er det et åbent spørgsmål, om det rette tidspunkt er at sælge nu, hvor der endnu ikke er klarhed over Totalkredit-aftalens fremtidige ordlyd. Alt tyder nemlig på, at hvis den bliver blødt tilstrækkeligt op, vil banker som Nordea og Jyske Bank kunne melde sig på opkøbslisten med fornyet kraft, fordi de så ikke vil miste fremtidige indtægter fra bidragssatserne i den overtagne bank.

Lars Mørch i Jyske Bank er sulten efter mere på tallerkenen, han er også på Bankdata-platformen. Og uanset hvad, vil flere bejlere presse prisen op. I forvejen ejer Jyske Bank aktier i Sparekassen Sjælland-Fyn.

Så derfor var det ikke spor dumt, at Nordfyns Banks aktionærer kastede forslaget ud med badevandet: 83 procent af aktionærerne stemte imod.

Det udløser en vinder til  bestyrelsesformand Per Maegaard, som over for FinansWatch påpeger, at ”hvis afstemningen havde været mere på vippen, og vi samtidig var i en situation med pres på indtjeningen og faldende forretningsomfang, så havde vi været nødt til at kigge i værktøjskassen, men der er vi slet ikke.”