FLSmidthlogosandphotos

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Brite spinder guld på dansk fodbold – Kapitalfond øger sats på dansk industrigigant

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Antallet af erhvervsfolk, der har tjent penge på at investere i dansk fodbold, kan tælles på én hånd. Ja faktisk én finger. Den snedige fynbo Allan K. Pedersens salg af den tidligere Farum Boldklub stod indtil i denne uge som den eneste handel i dansk topfodbold, hvor sælgeren rent faktisk gjorde en god forretning.

Indtil i denne uge, hvor britiske Matthew Benham efter ni års ejerskab solgte sine aktier i fodboldklubben FC Midtjylland for omkring 350 millioner kroner. Køberen er Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsen, der indtil for få år siden ikke interesserede sig synderligt for spillet på grønsværen.

Men en tur til Liverpools hjemmebane, Anfield, i sæsonen 2019/20 fik tændt fodboldgløden i den midtjyske milliardær, der kort efter købte en fjerdedel af ulvene fra Herning. Nu overtager erhvervsmanden så samtlige aktier for en pris, der må siges at være ganske pæn, set i lyset af at Midtjylland ved Benhams ankomst i 2014 led under en laset økonomi, hvor stræben efter toppen af dansk fodbold havde kostet flere år med underskud og en tom klubkasse.

I dag er klubben økonomisk set i langt bedre forfatning, og selv om man fodboldmæssigt har været på slingrekurs de senere år, ser Matthew Benhams ejerskab ud til at have været en succes på i hvert fald det økonomiske plan.

Det spændende bliver nu at se, hvad den visionære Holch Povlsen vil med klubben. Hvis han vil, er der alle muligheder for at stikke af fra konkurrenterne i ligaen. Brøndby sejler rundt med uro både i baglandet og på banen, mens FC Københavns lider under en ejerkreds, hvor hovedparten hellere vil have badeland end bold.

 

Kapitalfond øger sats på dansk industrigigant

Den svenske kapitalfond Altor ser ud til for alvor at være brændt varm på den danske mine- og cementkæmpe FLSmidth.

Tidligere på året gik kapitalfonden på storindkøb i industrigiganten og købte 1,3 millioner aktier for 390 millioner kroner. Det gav Altor en samlet ejerandel af FLSmidth på 7,3 procent, men allerede dengang blev der lystigt spekuleret i, om den svenske kapitalfond var færdig med at købe op.

Det viste sig ikke overraskende, at det er Altor ikke. Kapitalfonden købte i denne uge yderligere 2,2 millioner aktier FLSmidth for næsten 700 millioner. Med købet bringer Altor sin ejerandel af den danske mine- og cementkæmpe op på 14,9 procent. Det er samtidig den grænse, Altor tidligere har bebudet at holde sig under frem mod kvartalsregnskabet fra FLSmidth senere på måneden.

Altors opkøb betyder, at kapitalfonden nu har overhalet Lundbeckfonden som den største investor i FLSmidth. Samtidig står det efterhånden hævet over enhver tvivl, at kapitalfonden inden længe indtager bestyrelseslokalet hos mine- og cementkæmpen i Valby.

Købet fik straks FLSmidth-aktien til at skyde til vejs på den danske børs, hvor aktien torsdag steg over 5 procent. Dermed fik FLSmidth aktiemæssig revanche efter et regnskab tidligere på ugen, der skuffede alle andre end tilsyneladende Altor.