egeriis

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Carsten Egeriis i skysovs. Genrejser han omsider Danske Bank? – Mads Nipper har lært lektien efter store kursklø

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Er der mon nogle danske erhvervsfolk, der ikke har opdaget, at Danske Bank har fået ny strategi i denne uge? I så fald skal man være temmelig tonedøv, for Danske Banks beskedne topchef prydede forsiden af dagbladet Børsen både tirsdag og torsdag i denne uge. Enten var det et veltilrettelagt mediestunt, eller også var det bare held. Men uanset hvad, var det meget effektfuldt, og investorerne kunne lide, hvad de så og hørte, for kursen på den vingeskudte bank er steget med 9,4 procent fra tirsdag til torsdag.

Der var da også masser af gaver med til aktionærerne i form af udbytter, frasalg af den norske forretning, omkostningsbesparelser og en markant forbedret egenkapitalforrentning.

Men måske allermest centralt var det at se Carsten Egeriis træde i karakter som en profil, som søger at genrejse Danmarks store bank. Hvor har vi dog ventet længe på en Danske Bank-direktør, der tør sige, at han kan det. Især et citat til Børsen indrammer det vadested, som topchefen forsøger at trække banken ud af:

“Jeg tror, at vi har et kæmpe potentiale, og at vi, der arbejder i banken, om nogle år vil kunne sige, at vi var med til at vende Danske Bank. Man kan jo se, hvad vi har formået de seneste år, og nu hvor vi ikke længere skal fokusere på vores sager om hvidvask og gældsinddrivelse, vil vi kunne investere langt mere aktivt i digitale løsninger og bedre rådgivning af kunderne,” siger Carsten Egeriis.

Det store spørgsmål er så, om den holder hele vejen hjem. Historisk set har investorerne nemlig set Danske Bank skuffe flere gange, ligesom diverse møgsager med hvidvask og gældsinddrivelse har sat sine tydelige spor i bankens regnskaber med horrible omkostninger til oprydning, konsulenter og juridisk rådgivning. Eller om de ambitiøse målsætninger om en egenkapitalforrentning på 13 procent i 2026 alligevel ender med at være for højt sat.

På InsideBusiness vil vi dog utrolig gerne tro på Carsten Egeriis’ projekt. Derfor får han en ugens vinder. Ikke mindst for en velgennemført lancering af den nye strategi.

 

Mads Nipper har lært lektien efter store kursklø

Selv om flere danske medier var svært begejstrede for Ørsted-topchef Mads Nippers luftige planer på sidste års kapitalmarkedsdag, var stemningen blandt investorerne en helt anden.

Energigiganten fik læsterlige klø på børsen, efter at man med Nipper i spidsen sidste år lancerede en strategi, der sendte nervøse rystelser gennem koncernens aktionærer.

Meget tyder dog på, at Nipper har lært af lektien og ikke mindst lyttet til de mange kritiske investorer, der de sidste 12 måneder har skreget på mere håndfaste meldinger fra den til tider lidt flygtige topchef.

Det fik de i denne uge forud for koncernens kapitalmarkedsdag i London torsdag. Her løftede Ørsted sløret for, at man frem mod 2030 ville investere op imod 475 milliarder kroner for at nå selskabets målsætning om en samlet kapacitet på 50 gigawatt i 2030.

Og om muligt endnu vigtigere, så understregede Mads Nipper, at man har en fast tro på, at man trods de store investeringer ikke skal ud at bede aktionærerne om yderligere kapital eller skære i udbyttet. Det var noget, investorerne kunne lide at høre, for det fjernede med et trylleslag en stor del af den usikkerhed, der på det seneste har tynget Ørsted-aktien.

Torsdag steg aktien med over 5 procent og satte dermed en fed streg under, at Mads Nipper i den grad har lært lektien og taget revanche for sidste års sløje kapitalmarkedsdag.