biogen web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Danmarks biotekkonge scorer jackpot – Dansker i spidsen for kæmpefond

Peter Nyholm og Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere. 

Ugens vindere

Det danske biotekselskab Forward Pharma har i mange år været spået massiv medvind, hvis selskabet vel at mærke fik medhold i et langvarigt tovtrækkeri med biotekkæmpen Biogen.

I denne uge blev der så langt om længe indgået forlig mellem Biogen og Forward Pharma, hvilket betyder, at det danske selskab nu kan se frem til at få udbetalt omkring 9 milliarder kroner. Alene på selve dagen, hvor forliget blev offentliggjort, steg Forward-aktien med over 50 procent under massiv handel på den amerikanske børs.

Især for formand Florian Schönharting er der meget at glæde sig over, da hans selskab Nordic Biotech sidder tungt på godt 26 procent af aktierne i det forgyldte biotekselskab. Dermed er Nordic Biotechs aktiepost i Forward med et tryllesalg blevet over 2 milliarder kroner værd, hvilket man også kan glæde sig over hos Vækstfonden og Lundbeckfonden, der har været med til at spytte kapital i Schönhartings biotekfond.
Dansker i spidsen for kæmpefond

Danske Søren Vestergaard Poulsen har travlt med at stemme dørklokker for tiden. Den danske kapitalfondsmand, der sidder i ledelsen for den engelske gigant CVC Capital Partners, er netop gået i gang med at rejse en ny fond, hvor man samlet set går efter et tilsagn på over 90 milliarder kroner. Med det tilsagn er CVC’s nye fond godt på vej mod at blive den største engelske fond rejst til dato.

Den store opbakning fra investorerne skyldes blandt andet, at CVC traditionelt set har leveret solide afkast. Ifølge InsideBusiness har den engelske fonds i alt seks fonde indtil nu givet investorerne et årligt afkast på godt 20 procent efter omkostninger, ligesom investorerne i snit har fået deres penge igen 2,5 gange.

Til trods for at der sidder en dansker på en af de ledende poster, har CVC i skrivende stund ingen investeringer herhjemme, men historisk set har fonden lavet adskillige handler i Danmark og blandt andet ejet DT Group, EET, det tidligere Post Danmark samt ikke mindst Matas, der blev noteret på børsen for nogle år siden.