;
kåre schultz

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Dansk direktør lander bonus og internationalt topjob  

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere 

 

Dansk direktør lander bonus og internationalt topjob  

Ofte forklarer danske bestyrelsesformænd, at de er nødt til at give direktøren en høj løn for dermed at være konkurrencedygtige i forhold til alle de udenlandske virksomheder, der står på spring for at snuppe direktøren. 

Argumentet kan virke lidt søgt, for det er bestemt ikke hverdag, at en dansk topchef bliver headhuntet til at stå i spidsen for en af de helt store, globale giganter. Ikke desto mindre var det netop hvad der skete i den forgangne uge, hvor den hårdtslående Lundbeck-boss blev præsenteret som ny direktør i den israelske kopiproducent Teva. For Lundbeck og selskabets investorer er tabet til at tage og føle på, men for Kåre Schulltz må det i den grad siges at være en blåstempling, at headhunterfirmaet Heidrick & Struggles fra Chicago håndplukker netop den tidligere Novo-kronprins til sådan et job. 

For Kåre Schultz selv kan han se frem til en kontant afregning i form af løn, bonus og optioner for omkring 200 mio. kr., og lige meget hvor meget Lundbeck-formand Lars Rasmussen havde bøjet samtlige interne retningslinjer for vederlag, så ville han sandsynligvis aldrig været i stand til at matche Tevas gavmilde tilbud. Om Kåre Schultz virkelig er så mange penge værd må tiden vise, men både checken størrelse og det faktum, at Teva er en mastodont på den globale medicinalscene må endnu en gang give anledning til røde ører i Novo Nordisk’ bestyrelse, hvor man i sidste ende kom frem til, at Kåre Schultz ikke var den rette mand for Novo. 

 

Landmænd og landbrugsbanker vinder på lang svedetur 

En lang svedetur i en finsk sauna er alletiders kur, hvis man er en landbrugsbank med ondt i lånebøgerne. For selvom tingene kan se kulsorte ud, så vender det før eller siden. Det bedste eksempel på den udvikling er indenfor landbruget i disse dage.  

InsideBusiness beskrev lige omkring årsskiftet, hvordan landmændene nok engang ville trække blodrøde spor ind over bankerne. Sort så det ud – og nedskrivningerne voksede markant i første halvår.  

Men pludselig ser alt meget bedre ud. Af en dugfrisk rapport fra Seges fremgår det, at mælke- og svineproducenter kommer til at lande et driftsresultat på 5 mia. kr. i 2017 og 2,6 mia. kr. i 2018, lød det jublende fra erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Kaiser, som tilskriver en forbedret markedsadgang til Asien æren for udviklingen.  

Det ser dog ikke bedre ud end at Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, straks var ude med en ønskeseddel til politikerne om lavere pesticidafgift og mindre beskatning af produktionsjord.  

På banksiden har udviklingen bragt den udfordrede Den Jyske Sparekasse tilbage i fuld galop. Banken kunne efter halvåret overraskende levere det største afkast i bankens 145-årige historie.  

Det er lidt af en oprejsning for sparekasse-direktør Claus E. Petersen, der også er formand for Lokale Pengeinstitutter.  

Fra InsideBusiness har vi kun et enkelt råd til at landbrugsbanker og landmænd. Få nedbragt gælden, mens der nu er et øjebliks pusterum.