ISS jeg web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Dansk spilsucces rykker hjem – Tidligere ISS-boss løser kritiseret formandssituation i udfordret dagligvarekæmpe

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Dansk spilsucces rykker hjem

Det var noget af en bet for Københavns Fondsbørs (OMX), at man for nogle år siden måtte konstatere, at det hastigt voksende spillefirma Better Collective fravalgte det hjemlige aktiemarked til fordel for en notering på den anden side af Øresund.

Især de senere år har det været småt med børsnoteringer i København, og størstedelen af dem, der rent faktisk er sluppet gennem nåleøjet, har efterfølgende skuffet investorerne med store kursfald flere steder.

I denne uge meddelte Better Collective, der har en markedsværdi på knap 9 milliarder kroner, at man vil supplere sin svenske platform med en notering herhjemme, hvilket er et lille plaster på såret for OMX i København, der gang på gang har mistet forretning til de svenske kolleger.

Better Collective var indtil for nylig primært kendt for at levere spiltips og værktøjer til odds på eksempelvis fodboldkampe, men på det seneste er selskabet begyndt at opkøbe medier for dermed at udvide sin forretning, senest købte man således Tipsbladet for knap 50 millioner kroner. Og planen er at brede forretningen ud de kommende år med langt flere opkøb.

For en succesrig virksomhed med dansk hovedsæde, danske stiftere og danske storaktionærer som Chr. Augustinus Fabrikker og Danica Pension giver det kun mening også at komme i kontakt med de danske aktiekøbere herhjemme. Og samtidig med at børsnoteringer har været en mangelvare i København de senere år, er talrige selskaber modsat blevet pillet af børsen. Så det pynter at få tilføjet Better Collective til det danske aktiemarked.

I første omgang giver aktionærernes accept af handlen dog en plads på listen over ugens vindere.

 

Tidligere ISS-topchef løser prekær formandssituation i udfordret dagligvarekoncern  

Det kunne næsten ikke gå mere for Lasse Bolander i Coop.

Som formand i over 14 år i både moderselskabet Coop Amba, der er medlemsdelen af dagligvarekoncernen, og driftsselskabet og datterselskabet Coop Danmark, har governancealarmerne blinket længe.

Spørgsmålet har derfor været, om Lasse Bolander ville tage endnu en periode, hvilket ville bringe hans tid i bestyrelserne op på næsten 20 år. Det er meget længe at være bestyrelsesformand, og selv om man ikke kan opstille entydige regler for, hvad der er det optimale, har det længe været tydeligt, at en modernisering af bestyrelsen i Coop var nødvendig – især i lyset af de udfordringer, som Coop har stået med i flere år.

Så vidt kommer det dog ikke. Coop har nemlig fundet Lasse Bolanders afløser som bestyrelsesformand i Coop Danmark.

Valget er faldet på den tidligere ISS-topchef Jeff Gravenhorst, som tiltrådte som næstformand i Coop Danmark i maj. Det var på samme tidspunkt, at Coops økonomiske problemer åbenbarede sig på de indre linjer og truede med at bringe dagligvarekæmpen i karambolage med dens bankaftaler.

Med udnævnelsen af Jeff Gravenhorst løser Coop i første omgang den kasketforvirring, der har kastet kritik af sig med Lasse Bolanders to formandsposter. Samtidig har man sikret sig en glidende overgang, idet Lasse Bolander fortsætter som næstformand frem til april 2024.

Forude venter dog en langt større opgave for Coop og Jeff Gravenhorst; nemlig at løse Coops økonomiske udfordringer, som sidste år gav et underskud på driften på over 1 milliard kroner.

I første omgang udløser Coops formandsskifte dog en ugens vinder på InsideBusiness.