borgen

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Danske Bank vinder sejr. Nu stilles spørgsmål ved pressens dækning – Ny bankdirektør lover godt for udfordret succession

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Danske Bank ser mindre pjaltet ud. Og der stilles spørgsmål ved pressens dækning

Det har været en hård uge for dem, der gerne så Danske Bank komme endnu længere ned med nakken. Belgiske Deminor, som har stævnet bankens tidligere direktør for ca. 2,7 mia. kr. på vegne af 155 investorer, har tabt sagens første runde i Retten i Lyngby med ordene:

”Retten finder det ikke godtgjort, at Thomas Borgen som direktionsmedlem med ansvar for de baltiske aktiviteter fra 2009-2012 blev bekendt med oplysninger om væsentlige problemer i den estiske filials non-resident-portefølje frem til starten af 2012.”

Retten skriver videre, at hvidvaskindsatsen i den estiske filial blev ratet højt. Der er flere årsager til, at det er mere interessant end som så, selv om denne første dom sikkert bliver anket. Det skyldes, at de røster, som før har kritiseret især Berlingskes afdækning af sagen, er begyndt at vågne, herunder Søren Pind med disse ord om dommen:

”Læs det her stille og roligt, og prøv at forstå, hvad det egentlig betyder. Hvis du forstår det, vil du også forstå, at pressedækningen af Thomas Borgen har været rystende og dybt krænkende.”

Det er lidt af et slag i ansigtet på Berlingske. Men det er ikke første gang, at kræfter sætter spørgsmålstegn ved afdækningen. Det har også Birgitte Dyrekilde og Lars Abild gjort i en bog om eksoligarken Bill Browder, som utvivlsomt var en del af det oprindelige kildemateriale til Berlingskes afdækning.

De og andre har også talt om, at Berlingske ikke har afdækket ”mistænkelige transaktioner for et stort milliardbeløb,” som ellers var en del af grunden til, at journalisterne fik Cavlingprisen.

Hos InsideBusiness vil vi blot konstatere, at der med afdækningen af hvidvasksagen ikke var tale om ringest dokumenterede erhvervsskandale i nyere tid. For Pind med flere glemmer behændigt, at der f.eks. også var en intern Danske Bank-whistleblower med stor troværdighed inde over.

Uanset hvad, får Thomas Borgen og Danske Bank en ugens vinder denne uge, ikke mindst fordi der faktisk er kræfter, som har meldt sig på barrikaderne på Danske Banks side.

 

Ny bankdirektør lover godt for udfordret succession i bankerne

Der sker ting og sager rundtomkring i de mindre banker, hvor man en overgang troede, at det ville være helt umuligt at finde nye bankdirektører, som lever op til fit & proper-reglerne. Men puslespillet faldt efter nogle udfordringer torsdag på plads for Djurslands Bank, som tager kreditdirektøren i Sparekassen Kronjylland, Sigurd Linde Simmelsgaard, ind for at afløse Lars Møller Kristensen. Det sker, efter at Fyns Sparekasse fik Henning Dam til at overtage roret den 1. april 2023.

Lige netop Henning Dam var udpeget som kronprins i Sydbank til at overtage efter Karen Frøsig, men det gik altså ikke. Så Sydbank står stadig tilbage uden en kronprins, hvis vi ser bort fra, at 56-årige Jørn Adam Møller for så vidt godt kan tage tjansen efter 64-årige Karen Frøsig.

Der er også kommet styr på Jyske Banks tronfølger, Lars Mørch, ligesom markedet forventer, at Martin Kudsk Rasmussen overtager efter Lasse Nyby i Spar Nord. Og så er der naturligvis Gert Jonassen, som også er på vej på pension fra topchefposten i Arbejdernes Landsbank. Her skal Jan Walther Andersen overtage, og så er Frank Mortensen så småt kørt i stilling til næste niveau.

Sammenfattende giver vi en vinder til Sigurd Linde Simmelsgaard og måske ikke mindst til bestyrelsen i Djurslands Bank, som nu er en hovedpine mindre.