bechovedsæde

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Datacentral får hele tre vindere for nyt it-setup med funky navn – Imponerende vækst i kapitalfonds salgsmodne it-selskab

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Datacentral får hele tre vindere for nyt it-setup med funky navn

Det er ikke så nemt at hitte rede i, hvad der egentlig foregår hos landets største datacentral, BEC, for der sendes lidt forskellige signaler. Det seneste tiltag er en såkaldt innovations- og udviklingshub med det boomeragtige navn Scoutz, som skal booste it-udviklingen til 19 danske pengeinstitutter.

Det betyder, at 114 techfolk fra BEC, Nykredit, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank rykker sammen fra nytår for hurtigere at give bankrådgivere og -kunder nye digitale muligheder.

Det er den officielle melding i en pressemeddelelse fra BEC – det store spørgsmål er så, hvad det egentlig betyder? For hvorfor ikke bare lave det setup internt i BEC, og hvorfor er det nødvendigt at rekruttere en dygtig bankmand som Peter Smith fra Danske Bank til at stå for det?

Det spøjse er, at BEC allerede deltager i et alternativt udviklingssetup. Sjovt nok med præcis de samme banker på sidelinjen sammen med Trifork i konceptet med det næsten lige så spøjse navn &money, som InsideBusiness beskrev tilbage i februar.

Onde tunger vil nok hævde, at visse kræfter forsøger at afbureaukratisere BEC, der i hvert fald tidligere har været lidt bagefter konkurrenterne på udviklingen af mobilbanken, som bankerne ellers fornuftigt nok i stigende grad opfatter som den primære kontakt til kunderne.

Samtidig er der nogle, der undrer sig over, at BEC har mere end 1.700 ansatte, mens der er 900 ansatte i Bankdata og 583 danske medarbejdere i SDC. Så meget mere har man vel heller ikke at lave i BEC.

Spørgsmålet er nu, om Jesper Nielsen, topchef for BEC, sammen med bestyrelsesformand David Hellemann fra Nykredit er kommet op med noget nyt og genialt, eller om det er tilbagevenden til en udviklingsmodel fra nullerne, som eksempelvis Danske Bank siden er gået bort fra. Kilder i branchen oplyser nemlig, at man i moderne softwareudvikling går efter at samle produkt- og it-folk i samme organisation i stedet for at skille dem ad. Men omvendt er der jo også andre ting fra firserne, som er in nu.

Og på InsideBusiness kunne vi godt se det sjove i at lege endnu mere med de kreative navne, end BEC gør nu. Det kunne for eksempel være at gå planken ud og omdøbe den nye satsning til #Scoutz4Life. Det kan måske øge attraktionen for yngre og attraktive it-udviklere endnu mere.

Uanset hvad, gemmer der sig hele tre vindere i BEC’s  seneste række af nye satsninger.

For det første har Jesper Nielsen fået solgt de seneste udviklingsprojekter og nyansættelser rigtig godt i pressen, for det andet er det imponerende, at David Hellemann har formået at få de tre banker til at gå sammen om projektet, mens der selvfølgelig også er en stor cadeau til Peter Smith, som fra årsskiftet skal være med til at starte en helt ny kultur og arbejdsplads op med det funky navn.

 

Imponerende vækst i kapitalfonds salgsmodne it-selskab

I 2021 måtte kapitalfonden Nordic Capital afblæse en børsnotering af it-selskabet Conscia, som man overtog fra kapitalfonden Axcel for omkring 3 milliarder kroner.

Børsplanerne ligger dog fortsat i skuffen, og senest har Dagbladet Børsen beskrevet, at ejerkredsen nu sigter mod et mere klassisk salg af it-virksomheden, som fortsat orkestreres af rådgiverne Morgan Stanley og Danske Bank.

Derfor må det lune hos Nordic Capital og de øvrige aktionærer, som blandt andre tæller den tidligere topchef i Tryg Morten Hübbe, at Conscias vækst fortsætter ufortrødent.

Det seneste regnskab fra it-selskabet fra Brøndby viser således, at Conscias omsætning voksede med over 30 procent, og toplinjen har nu passeret 4,3 milliarder kroner, mens ebitda, hvor der er korrigeret for engangsposter, steg til 434 millioner kroner fra 351 millioner kroner året før.

Til branchemediet ItWatch erkender Conscias administrerende direktør, Erik Bertman, at den imponerende vækst er resultatet af et rigtig godt salgsår, samtidig med at de sidste rester af de udfordringer, som coronapandemien gav, forsvandt. Derfor var sidste års vækst også exceptionel, erkender han, og derfor ikke noget, som Conscia eller ejerne sætter næsen op efter i år.

Meget skal dog gå galt, hvis ikke Conscia ender med at sikre både Nordic Capital, Morten Hübbe og de øvrige medejere en pæn gevinst, når Conscia efter planen skydes af.