Henrik Andersen vestas web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Endelig lidt medvind til Vestas – Biotekkæmpe overdøver kedeligt regnskab

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Endelig lidt medvind til Vestas

I løbet af 2022 lignede Vestas-topchef Henrik Andersen ofte en tikkende bombe, og det kunne man egentlig godt forstå, når man kiggede på de triste tal i vindmøllekæmpens regnskaber.

De voldsomt stigende omkostninger gjorde virkelig ondt på koncernen, og pengene fossede ud af kassen, alt imens de store ordrer lod vente på sig.

Men noget tyder på, det så småt er ved at vende for Vestas, der i denne uge endelig kunne præsentere et regnskab med sorte tal på bundlinjen.

Der var ganske vist kun tale om et beskedent plus, og det var bestemt ikke alle koncernens tal, der var lige opmuntrende. Men overordnet tog aktiemarkedet pænt imod regnskabet – muligvis i ren og skær lettelse over, at det nu måske endelig tegner lidt lysere for Vestas.

Høj inflation, økonomisk usikkerhed og politisk tøven hænger fortsat som en sort sky over Vestas og vindmølleindustrien generelt, men alt tyder nu på, at især det enorme pres på forsyningskæderne er ved at aftage.

Den store opgave for Henrik Andersen bliver nu at vise markedet, at man formår at hente nye, livgivende ordrer og samtidig langsomt får øget fortjenesten på de enkelte projekter.

En yderst vanskelig øvelse, og 2023 bliver ikke noget jubelår. Men med spinkle sorte tal og en aktiekurs, der er steget med over 30 procent, siden det så værst ud i efteråret, har Vestas og den hårdtprøvede topchef sikret sig lidt arbejdsro.

 

Biotekkæmpe overdøver kedeligt regnskab

Det er ikke hver dag, at en af de større aktier herhjemme stiger markant på ryggen af et ellers rimelig sløjt regnskab.

Men det skete i denne uge, hvor Genmab og den mangeårige topchef Jan van de Winkel luskede et lunkent regnskab ud efter børslukketid onsdag.

De lidt kedelige tal blev nemlig ledsaget af to nyheder, der må siges at være ret centrale for det danske biotekselskab. For det første kommer der nu en ny afgørelse i en voldgiftssag mod partneren Janssen, som investorerne ellers troede var tabt. Men den danske virksomhed ankede, og nu kan sagen ende helt anderledes.

Mindst lige så vigtigt er det, at Genmab også løftede sløret for, at kræfthåbet Epcoritamab står over for en snarlig godkendelse på det centrale amerikanske marked og meget vel kan blive lanceret på rekordtid.

De to nyheder fik blandt andre Cowen til at hæve kursmålet på Genmab, og aktien steg næsten 5 procent torsdag. Det danske biotekselskabs aktie har ganske vist ikke været imponerende at følge i indeværende år, men det ændrer ikke ved, at selskabet under den hollandske chef er blevet en magtfaktor i det danske marked. Derfor sidder man efterhånden med det helt store spørgsmål: Hvem skal dog afløse Jan van de Winkel?