Henrik Andersen vestas web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Endelig medvind til presset Vestas-topchef – Anders Holch kan spinde guld på børsnotering

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Endelig medvind til presset Vestas-topchef

Det er ingen hemmelighed, at Vestas’ øverste chef, Henrik Andersen (billedet), længe har lignet en presset mand, der med ryggen mod muren var klar til at bide fra sig over for investorer og analytikere.

Også internt har den tidligere ISS- og Hempel-mand virket påvirket af den nedadgående spiral, som den danske vindmølleproducent har været fanget i gennem længere tid.

I denne uge var der dog lidt tiltrængt medvind til den hårdtprøvede Vestas-direktør, der i årets tredje kvartal kunne præsentere investorerne for noget så sjældent som et spinkelt overskud.

Samtidig kunne koncernens ledelse fortælle aktiemarkedet, at man generelt får bedre priser for de nye vindmøller, man sælger, og kombineret med et regnskab uden de store negative overraskelser gav det den ellers hårdtprøvede Vestas-aktie vinger torsdag.

Kursen steg næsten 10 procent på en dag, hvor investorerne for en stund vejrede morgenluft og valgte at se gennem fingre med, at selskabets rentebærende gæld nu er på 12 milliarder kroner, samtidig med at likviditeten fortsat er nødlidende.

Men løftet om et pænt overskud i 2024 har fået investorerne til at parkere den værste frygt for en kapitaludvidelse eller andre dårligdomme, så for Henrik Andersen handler det nu om at få snuden i sporet og eksekvere de nye ordrer, så aktiemarkedet kan få syn for sagen.

 

Anders Holch kan spinde guld på børsnotering

Det har uden tvivl ikke været sjovt at være Anders Holch Povlsen og have en forretning, der er så tæt forbundet med forbrugernes luner i en tid, hvor mange holder læderet i foret af frygt for fremtiden.

Bestseller-koncernen har det da forståeligt nok også noget svært i øjeblikket, men nu kan Anders Holch muligvis få oprejsning fra en helt uventet kant.

Den danske betalingsvirksomhed Klarna, der ellers længe lignede en mindre katastrofe, ser nu ud til at have fundet sine fødder og har vendt et truende milliardunderskud til et plus.

Og det vil ejere bag Klarna, der omfatter den danske modemilliardær, nu ifølge Financial Times og CNBC bruge som affyringsrampe til en storstilet børsnotering, der kan værdisætte betalingskoncernen til op imod 50 milliarder kroner.

Den værdi er ganske vist langt fra, hvad Klarna var værd under covid-19-pandemien, hvor det private forbrug gik amok. Men såfremt noteringen glider igennem, vil det være endnu et vidnesbyrd om, at landets rigeste fortsat har en god næse, når det handler om at spotte gode forretninger.