Vinder: Topchef vender vingeskudt koncern, hvor Huno fejlede
Det har langtfra altid været lige sjovt at være aktionær i ingeniørvirksomhed FLSmidth de senere år. Efter den mangeårige frontfigur Jørgen Huno Rasmussens exit har Valby-virksomheden været gennem en særdeles udfordrende tid, hvor en opbremsning i mineindustrien har ramt virksomheden hårdt. Selskabet nye topchef, Thomas Schulz, har dog hele vejen igennem holdt et stramt fokus på omkostninger og trimmet al unødvendig fedt fra koncernen. Det ser nu ud til at give pote, for ved denne uges kapitalmarkedsdag kunne den tyske topchef fortælle, at man efter flere svære år nu igen ser et lille lys for enden af cementtunnelen.
Netop den branche er nemlig ifølge FLS i langsom bedring, mens nedturen i mineindustrien ser ud til at have ramt bunden. På selve dagen fik det aktiemarkedet til at sende FLSmidth-aktien op med næsten 3 procent, og selskabets tidligere så hårdtprøvede aktionærer kan nu konstatere, at selskabet med Thomas Schulz i spidsen er steget med over 70 procent på børsen de sidste 12 måneder.
Lidt af en bedrift for en virksomhed, der for blot to år siden syntes noget vingeskudt, men set i lyset af den langsomme bedring i selskabet er flere af de store danske investorer igen gået om bord i aktien, da man i markedet har tiltro til FLS-topchefens evner. Tyskeren har således skabt sig et godt navn blandt de hjemlige investorer, og akkurat som i Vestas har han ligesom Anders Rundevad formået at få en kriseramt virksomhed tilbage på sporet ved udelukkende at fokusere på driften og kerneforretningen.
Lidt tankevækkende, at to af landets største erhvervsklenodier først kom tilbage på sporet, da de strittede de danske koryfæer Ditlev Engel og Jørn Huno Rasmussen ud og i stedet fik en benhård udlænding på posten.
Vinder: Ros for svært og utaknemmeligt arbejde
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) offentliggjorde et længe ventet forslag om en reform af pensionsmarkedet i denne uge. Det handler om de såkaldte samspilsproblemer, der gør, at det for rigtig mange danskere ikke kan betale sig at spare op til pension i de sidste år på arbejdsmarkedet.
Det går naturligvis ikke. Og derfor har både fagbevægelsen og pensionsindustrien slået alarm over forholdene. Flere ministre har tillige forsøgt at løse det penible problem. Og nu ser der endelig ud til at være noget på vej. Vi har ikke fået hele løsningen, idet der er afsat 2,5 milliarder kroner, der skal fordeles til efteråret og løse det egentlige problem: At det for ganske mange ikke kan betale sig at arbejde, hvorfor fagbevægelsen opfordrer dem til at holde ferie i stedet for.
Men allerede nu har flere stemmer i pensionsdebatten meldt sig med kritik af ministerens forslag. Det var ventet, for især Forsikring & Pension havde med god grund ønsket sig en langt simplere skattemodel for pensionsindbetalinger. Alligevel skal Troels Lund Poulsen have ros for at tage fat på det vanskelige problem.
For nu venter flere sværdslag med pensionssektoren – og måske skulle ministeren lytte til blandt andet Danske Banks topchef, Thomas Borgen, der på Folkemødet opfordrede til, at man burde se at få gjort pensionsområdet meget simplere, så alle kan forstå, hvad de betaler til.