;
Scandlines web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Fond spinder guld på færger – Widex smelter sammen med konkurrent 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Fond spinder guld på færger 

Kapitalfonden 3i’s investering i det danske færgerederi Scandlines lignede længe lidt af en dødssejler. Især truslen om en fast forbindelse mellem Sjælland og Jylland har gennem flere år hængt som et damoklessværd over hovedet på selskabet og kapitalfonden og ført til, at mange har betegnet Scandlines som et selskab, der var umuligt at sælge. Det modbeviste 3i, da man for ganske nylig solgte rederiet til infrastrukturfondene First State Investments og Hermes Investment Management i en handel, der værdisatte selskabet til knap 13 milliarder kroner. 

Det dugfriske regnskab fra børsnoterede 3i afslører samtidig, at den pris sikrede kapitalfonden et afkast, de fleste kolleger nok ville sukke efter.  

Ganske vist har den årlige forrentning ikke været imponerende, da man efterhånden har ejet Scandlines i mange år. Men samlet set har 3i og fondens daværende danske chef Steffen Thomsen imidlertid fået deres investering mere end syv gange igen. En ganske imponerende bedrift, der vidner om, at man kan opnå meget ved at sælge på det rette tidspunkt samt ikke mindst at handle med den danske stat, der ikke altid lader til at vide, hvad man har med at gøre, når man sælger virksomheder. 

 

Vinder 

Widex smelter sammen med konkurrent 

For familiedynastierne bag Widex, Tøpholm og Westermann er der tale om en satsning af de helt store, når de fusionerer den familieejede høreapparatsgigant Widex med tyske Sivantos. Fremover vil familierne bag skulle dele familieklenodiet med kapitalfonden EQT, der ejer Sivantos.  

Forretningsmæssigt synes det dog som den helt rigtige beslutning for bestyrelsesformand Jan Tøpholm, der er efterkommer af stifterne af Widex.  

Efter nogle år med underskud er forretningen igen kommet op at køre, så bundlinjen nu er stærk. Men som Jan Tøpholm selv siger, vil en mindre spiller som Widex så kunne holde skansen alene i den skarpe konkurrence med William Demant, GN og Sonova?  

Næppe, fristes man til at sige. Musklerne hos de store spillere kan man som mindste lillebror ikke konkurrere med, når det kommer til at bringe nye, højteknologiske produkter på markedet.  

Men med fusionen mellem Widex og Sivantos får det nye selskab, som endnu ikke er navngivet, en markedsværdi på 52 milliarder kroner ifølge Dagbladet Børsen, og dermed bliver det en af verdens største producenter af høreapparater.  

I Danmark er det kun William Demant, der med en markedsværdi på 58 milliarder kroner vil overgå selskabet. GN Store Nord ligger noget efter med en markedsværdi på 36 milliarder kroner.  

Hvis ellers fusionen går godt, og EQT tillader, at Tøpholm- og Westermann-familierne tager kulturen og værdierne med, er Widex nok stadig et sundt og familieejet selskab om 30 år.  

Så til lykke til Jan Tøpholm og familierne bag Widex.