formuepleje

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Formuepleje kaprer ejendomsprofil fra pensionskasse – Kapitalfond fylder krigskassen i svært marked

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Formuepleje kaprer ejendomsprofil fra pensionskasse

I slutningen af 2021 sidste år købte kapitalforvalteren Formuepleje prestigeejendommen Nicolinehus i Aarhus for 1 milliard kroner. Handlen var den hidtil største enkeltstående ejendomshandel i Aarhus og var på mange måder billedet på et ejendomsmarked i fuldt flor, og Formuepleje lancerede en ambitiøs plan om at tidoble ejendomsporteføljen inden for få år.

Siden fik især stigende renter Formuepleje til at sætte planerne på pause, og i foråret fratrådte Formueplejes ejendomsdirektør, Kristian Voldsgaard, sin stilling.

Kristian Voldsgaards exit er blot en blandt mange udskiftninger i den gamle ledelse i Formuepleje, som kapitalforvalterens nye topchef, Peter Kjærgaard, har effektueret, siden han overtog rorpinden ved årets begyndelse.

Udskiftningerne har han brugt til at sætte sit eget hold, der skal forsøge at vende udviklingen i Formuepleje, der har været ramt af store tab på grund af faldende renter og obligationer.

Ind er hentet profiler fra specielt pensionsverdenen, hvor især kapringen af AP Pensions investeringsdirektør, Rasmus Cederholm, står som en af de mest markante ansættelser.

Seneste mand på broen er Mikael Fogemann, der bliver ny ejendomsdirektør i Formuepleje og kommer fra PFA, hvor han har været ansvarlig for området direct real estate.

Ansættelsen tyder på, at Formuepleje igen skruer op for ambitionerne på ejendomsmarkedet, selv om de høje renter aktuelt har kastet lange skygger ind over markedet.

 

Kapitalfond fylder krigskassen i svært marked

Hvor de fleste kapitalfonde indtil for nylig kunne rejse den ene milliardfond efter den anden, er markedet i dag et helt andet.

Store fald på aktiemarkedet kombineret med markant færre guldrandede exits har fået investorerne til at beholde pengepungen i lommen og i stedet se tiden an.

Set i det lys må det siges at være lidt af en bedrift, at den norske kapitalfond Norvestor i denne uge kunne annoncere, at man har hentet lidt over 11 milliarder kroner til nye opkøb primært i Norden.

Dermed bliver kapitalfondens seneste fond, Norvestor IX, næsten dobbelt så stor som sin forgænger fra 2021.

Netop den forrige fond var Norvestors første opkøb på dansk jord, da man samme år opkøbte it-selskabet Globeteam for omkring 600 millioner kroner. Indtil videre har fonden ikke gennemført nogen exits, men kapitalfonden har de senere år haft ganske travlt med at frasælge en række virksomheder med et solidt afkast til følge.

Interessant er det, at Norvestor med den seneste fond nu har en størrelse, hvor man er løbet fra samtlige spillere herhjemme, og mon ikke fonden med 11 milliarder kroner i baghånden kommer til at spille en endnu mere markant rolle på det danske marked de kommende år.