GN endelig på vej ud af mørket
De senere år har været en regulær ørkenvandring for de hårdtprøvede aktionærer i GN Store Nord. Ud over skuffende resultater har man kæmpet med en til tider tonedøv bestyrelse, der ofte synes mere interesserede i at forfølge egne kæpheste end at skabe værdi for ejerne.
Seneste eksempel på det, var da man sidste år endegyldigt slagtede investorernes mangeårige drøm om en opsplitning af koncernen og i stedet valgte at smelte de to enheder Audio og Hearing endnu tættere sammen.
I denne uge kunne man så præsentere første regnskab som en samlet koncern, og det var et ganske pænt et af slagsen.
Salget i årets første kvartal steg til 4,3 milliarder kroner, som især var godt hjulpet på vej af salget af høreapparater, og det svarer til en fin organisk vækst på 5 procent. En udvikling, der understreger, at GN fundamentalt befinder sig i mindst ét ganske lukrativt marked.
Investorerne var da også svært tilfredse og sendte den ellers så hårdtprøvede aktie op med over 10 procent alene torsdag.
Der er ganske vist lang, lang vej tilbage til toppen, og historien har desværre vist, at de positive overraskelser i GN lidt for ofte er enlige svaler, der hurtigt afløses af nye udfordringer.
Denne gang lader vi dog tvivlen komme selskabet til gode.
Mærsk slipper af med problembarn
Hvis det havde været enhver anden børsnotering, havde omtalen nok været med omvendt fortegn. Det er dog vigtigt at huske på, at A.P. Møller-Mærsks notering af slæbebådsselskabet i denne uge hverken handler om aktiestigninger eller profit.
Det handler i langt højere grad om, at man på Esplanaden i årevis har set det lille selskab som en sten i skoen.
En uønsket division, der hverken passer ind, eller som historisk har været i stand til at levere det afkast, Mærsk-familien uden tvivl havde håbet på.
Nu kommer man så endelig af med virksomheden via en notering i København, og selv om man fortsat hænger på en stor del af aktierne, må man rose Mærsk-ledelsen for at udvise noget af den konsekvens, investorerne har savnet.
Her har veneration og historie ofte overskygget de økonomiske rationaler, men det ser man nu ud til at have gjort op med.
Hvad der så skal blive af Svitzer på Fondsbørsen, er et godt spørgsmål, for som det er nu, synes virksomheden med en markedsværdi på 7 milliarder kroner ikke at være synderlig interessant for de store professionelle investorer.
Ganske vist bliver der talt om, at Svitzer nu får bedre muligheder for at investere i jagten på vækst, men her vil vi godt lige se tiden an, før vi lader propperne springe.
Men for Mærsk er der grund til løfte glasset.