molslinjen

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Gyldent frasalg sikrer kapitalfond rekordafkast – Dansk bioteksucces imponerer 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere. 

Vindere 

Gyldent frasalg sikrer kapitalfond rekordafkast 

Kapitalfonden Polaris har lavet sin egen Pandora. Fonden ramte nemlig i denne uge jackpot i stor stil, da man torsdag ud af det blå kunne annoncere, at storfonden EQT’s infrastrukturdivision havde opkøbt færgerederiet Molslinjen. 

Prisen har parterne valgt at holde hemmelig, men ifølge InsideBusiness er man tæt på de 7 milliarder kronersom en hær af rådgivere oprindelig spillede ud med, da de forsøgte at køre sig i stilling som Polaris’ udvalgte samarbejdspartner på sagen. 

Men en beskeden købspris på lidt under 400 millioner kroner for det dengang uønskede rederi har Polaris i den grad høstet et afkast, som potentielt kan måle sig med det, de evige rivaler i Axcel sikrede sig ved børsnoteringen af Pandora i 2010. 

Samtidig betyder salget, at der skal ske ualmindelig store ulykker i Polaris’ fjerde fond fra 2015, hvis ikke investorerne også her får et gyldent afkast.  

Især er det opsigtsvækkende, at investeringen i Molslinjen oprindelig skete, da ingen andre ville røre selskabet med en ildtang. Bankerne løb skrigende bort og skulle ikke nyde noget af at finansiere sådan en dødssejler, mens statens afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, tog mod Polaris’ købstilbud med kyshånd efter de i årevis havde været ufrivillige medejere af rederiet, der før finanskrisen var ejet af flere af Amagerbankens storkunder. 

Ud over Polaris er der også grund til at sende lidt ros af sted til FIH Partners, der igen, igen sætter en streg under, at de altid er et sikkert kort, når en kapitalfond skal afhænde porteføljens guldkalv.  

Ydermere kan også Danske Bank med rette holde juleferie med god samvittighed, da det efter at være blevet fravalgt på salgssiden lykkedes dem at rådgive EQT om købet af Molslinjen. 

 

Dansk bioteksucces imponerer 

Genmab med topchef Jan van de Winkel i spidsen har i denne uge kunnet solet sig i analytikernes og investorernes gunst. 

Ugen bød nemlig på overordentlig godt nyt om selskabets fremtidshåb, det eksperimentelle nye lægemiddel epcoritamab til behandling af lymfekræft, som en stor del af fremtidens kursudvikling også hviler på. 

Det viser sig, at midlet ikke bare virker, men er særdeles effektivt, og det fik selskabets analytikere til at bryde ud i jubel. Nyhederne om det nye lægemiddel var faktisk så gode, at storbanken Citi luftede tankerne om et scenario, hvor aktierne i den danske bioteksucces bliver 5.749 kr. værd, hvilket svarer til en stigning på 145 procent i forhold til i dag. 

Det er de stærkeste data, Genmab har fremlagt om det nye lægemiddel, og de nuværende aktionærer tog da også pænt imod nyheden og kvitterede med en kursstigning på 3,5 procent i løbet af ugen. 

Tidligere måtte investorerne tage Jan van de Winkels ord for gode varer, når det nye kræftmiddel blev talt op, men nu har investorerne fået syn for sagn. Og hovedpersonen selv kan også glæde sig over, at hans ord nu har noget mere tyngde.