Michael Rasmussen

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kapitalfondboss i tiltrængt opsang til egen andedam – Gyldne dage for realkreditkæmpe bebuder fede tider for bankerne

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Gyldne dage for realkreditkæmpe bebuder fede tider for bankerne

Det kan blive et rigtigt festår for både banker og realkreditselskaber. Årsagen er, at boligmarkedet stormer frem, og Finanstilsynet pressede hårdt på for at få banker og realkreditselskaber til at øge hensættelserne til kommende tab på coronakrisen.

Nu ser vi, at det er gået bedre end ventet, og derfor er der gode muligheder for flotte regnskaber med bugnende bundlinjer som følge af tilbageførsler af hensættelser. Nykredit med Michael Rasmussen i spidsen viser i hvert fald retningen med torsdagens opjustering for 2021 fra 6,0-6,5 mia. kr. til 7,25-7,75 mia. kr.

”De danske boligejere og store dele af dansk erhvervsliv kom godt gennem 2020, og de positive takter er fortsat ind i 2021. Nedskrivningerne er lave, og vi har endnu ikke brugt af den hensættelse på 2,1 mia. kr., som vi sidste år satte til side til at dække fremtidige tab som følge af coronakrisen,” lød det fra Michael Rasmussen.

Michael Rasmussen har god grund til at være svært tilfreds med sig selv. For som før beskrevet i InsideBusiness lammetæver Nykredit nemlig både Realkredit Danmark og Jyske Realkredit målt på udlånsvækst. Nordea Kredit klarer sig lidt bedre, men kan heller ikke matche den buldrende udlånsmaskine i Totalkredit.

På InsideBusiness giver vi gerne en ugens vinder til Michael Rasmussen, der ser ud til fortsat at have vind i sejlene. Og det tegner godt for hele banksektoren i 2021, ikke mindst for Totalkredit-bankerne.

 

Kapitalfondboss med tiltrængt opsang til egen andedam

Medier og kapitalfonde er normalt ikke nødvendigvis to ting, der passer godt sammen. Især når det enten bliver kritisk eller blot en smule kontroversielt, har fondene alt for ofte en tendens til enten at gå i en bue uden om eller også gemme sig bag en hær af PR-rådgivere.

Derfor var det dejligt forfriskende at se ledende partner i Gro Capital Lars Dybkjær i denne uge gå i rette både med branchen og dansk erhvervsliv som helhed. For hvorfor er det, de spændende danske virksomheder stort set altid bliver solgt til enten en udenlandsk konkurrent, en international kapitalfond eller børsnoteret langt væk fra Danmark, hvis vi er oppe i den helt store skala?

De tidligere Ørsted-folk i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) er nogle af de få, hvis ikke de eneste, der har formået at skabe en international førerhund i deres egen branche.

For de hjemlige kapitalfondes vedkommende er man aldrig nået op i skala. Vi har ingen EQT eller Nordic Capital, og det er tankevækkende at se, hvordan en norsk fond som FSN Capital på ganske få år har skabt en kapitalfond, der nu klart overgår de største danske i størrelse.

Lars Dybkjær har derfor helt klart en pointe, for det gavner ikke det danske økosystem, at man gang på gang konstaterer, at de rigtig spændende selskaber ryger på udenlandske hænder.

Danmark har stolte traditioner inden for eksempelvis shipping. Alligevel bliver store aktører som Mols-Linien, Scandlines og Esvagt solgt til udenlandske aktører.

Det samme gælder inden for medicinalindustrien, hvor Danmark takket være Novo Nordisk, Lundbeck og senest Genmab altid har været et unikt sted. Alligevel bliver branchens nye kometer stort set altid solgt til internationale investorer. Hvor er Novo og Lundbeck henne, når Leo Pharma sælger en stor aktiepost til, ja, gæt selv: en svensk kapitalfond.

Om det er almindelig dansk selvtilfredshed med den sikre rute midt på vejen, skal være usagt. Men det er kun godt, at nogen tør sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor Danmark ikke har en EQT. Eller en HG, der selvfølgelig købte Gro Capitals egen Trackunit for nylig.