RelyOn Nutec

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Har Polaris endnu en ‘Molslinjen’ i ærmet? – Niels B var alligevel den helt rigtige mand for Lego

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Har Polaris endnu en ’Molslinjen’ i ærmet?

Den danske kapitalfond Polaris er efterhånden blevet kendt som en kapitalfond, der indimellem ser noget, som ikke mange andre ser.

Et tydeligt vidnesbyrd herom fik vi i 2015, da fonden købte det uønskede færgerederi Molslinjen af fondsbørsen, efter at selskabet havde ligget i dødvande i årevis takket være en vingeskudt ejerkreds.

Det endte med at blive en guldrandet investering for kapitalfonden, da man i december 2020 solgte Molslinjen til EQT. Samtidig satte salget endnu en gang en streg under, at Polaris med jævne mellemrum har held til at spinde guld på nogle skæve opkøb, som mange andre umiddelbart kan have svært ved at se ideen med.

Det samme skete, da fonden købte virksomheden Louis Poulsen, som man tidligere havde ejet, tilbage, efter at den italienske ejer havde kørt koncernen i hegnet. Også her lykkedes det nogle år senere Polaris at skabe et ualmindelig godt afkast på et opkøb, som ingen andre kæmpede om.

Og måske er kapitalfonden nu ved at gøre sig selv kunsten efter igen. I denne uge kunne selskabet med det noget spøjse navn RelyOn Nutec præsentere et regnskab med både vækst og ikke mindst et solidt ebitda-resultat i underkanten af 200 millioner kroner. Bag det knap så elegante navn gemmer det tidligere Falck Safety Service sig, som Polaris købte ud, da kriseramte Falck var tvunget til at trimme alle fortidens mange fejlslagne satsninger. Omkring 600 millioner kroner betalte kapitalfonden dengang for virksomheden, og igen var der ikke mange, der umiddelbart kunne se den store idé i den deal.

Ganske vist fik koncernen også tæv under covid-19, men det ændrer ikke på, at RelyOn Nutec nu ligner endnu en potentielt guldrandet exit, da selskabet ud over en stærk finansiel udvikling også nyder godt af de trends i energisektoren, som krigen i Ukraine har skudt gang i. Mon ikke rådgivere fra ind- og udland så småt er begyndt at byde sig til?

 

Niels B. Christiansen var alligevel den helt rigtige mand for Lego

Der var mange, der spærrede øjnene op, da Lego for nogle år siden annoncerede, at man havde hentet Danfoss-topchef Niels B. Christiansen til at være ny direktør for Billund-koncernen. Ganske vist var den tidligere McKinsey-mand lidt af en stjerne i dansk erhvervsliv med en bestyrelsespost i A.P. Møller-Mærsk og formandsposten i Demant, men direktør for Lego?

Den var der ikke mange, der havde forudset. Især fordi Danfoss må siges at være meget langt fra plastikklodser til børn og barnlige sjæle overalt i verden.

Samtidig var der tilbage i 2017 noget uventet kommet grus i den ellers så velsmurte Lego-maskine, der nu til manges store overraskelse pludselig begyndte at vise svaghedstegn. Og inden sin exit havde koncernens daværende mangeårige topchef, Jørgen Vig Knudstorp, fyret 1.400 ansatte efter en skuffende tilbagegang i salget.

Især i selskabets livsvigtige supply chain haltede det gevaldigt, og Lego lignede en koncern, hvor der nu skulle tages hårdt fat. Og magtede Niels B. Christiansen det?

I dag må svaret være et rungende ja.

Den tidligere Danfoss-mand kunne nemlig i denne uge løfte sløret for et flot regnskab, hvor man trods et dyrt russisk exit tjener næsten 14 milliarder kroner på bundlinjen. Samtidig er to ny fabrikker i henholdsvis USA og Vietnam på vej, og dermed ser det ud til, at der i den grad er kommet styr på de bagvedliggende mekanismer, som den legeglade Knudstorp måske havde glemt midt i al succesen.

Så Niels B. Christiansen er en helt klar vinder i denne uge.