windmills-2721623_1280

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: ‘Hard-Kåre’ trumfer sin vilje igennem – Vindmøllemand sælger livsværk for millioner

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Vindere

‘Hard-Kåre’ trumfer sin vilje igennem

Tidligere Lundbeck-chef Kåre Schultz må siges at være en kontant herre. Da han i sin tid blev hentet til Lundbeck efter at være blevet vraget som kronprins i Novo Nordisk, gik den hårdtslående direktør straks i gang med en omfattende oprydning i medicinalvirksomheden.

Samme opgave stod Kåre Schultz over for, da han i efteråret blev hentet til den kriseramte israelske producent af kopimedicin Teva, der kæmper med markante udfordringer.

Her lancerede Schultz som noget af det første en omfattende spareplan, der omfatter besparelser for 19 milllarder kroner og hele 14.000 fyringer. Meldingen blev modtaget med vrede, panik og demonstrationer i Israel, og selveste premierminister Benjamin Netanyahu meldte offentligt ud, at han vil banke den danske direktør på plads. Sådan blev det dog langtfra, for Kåre Schultz havde ikke tænkte sig at rokke sig en millimeter.

I denne uge kom det så frem via israelske medier, at den danske topchefs planer om at lukke to af Tevas fabrikker ser ud til at blive gennemført trods de mange rasende røster. Netop de to anlæg spiller en nøglerolle i Kåre Schultz bestræbelser på at genrejse den israelske gigant, og den tidligere Lundbeck-direktør har endnu engang gjort det klart for enhver, hvorfor han har fået tilnavnet ’Hard-Kåre’.

 

Vindmøllemand sælger livsværk for millioner

Det var en god idé at stifte Alpha Offshore Services. I 2016 vandt struerboen Mikkel Lund prisen som årets ejerleder i Vestjylland for sin drift af selskabet, og nu har han solgt størstedelen af sit livsværk i en handel, som har gjort ham og hans familie til mangemillionærer.

Selskabet Alpha Offshore Services servicerer vindmølleparker, og det har den amerikanske kapitalfond AEA Investors set en mulighed for at udvikle gennem det skotskbaserede datterselskab Sparrows Group. Prisen ønsker hverken køber eller sælger at oplyse, men ifølge Børsen kan prisen for 70 procent af selskabet løbe op i et trecifret millionbeløb.

Efter salget ejer Mikkel Lund stadigvæk en tredjedel af virksomheden, og han fortsætter i selskabet som direktør, hvilket – i lyset af de seneste regnskabstal – lader til at være en fornuftig beslutning.

I 2016 steg bruttofortjenesten med 20 millioner kroner, og årsresultatet endte på 24 millioner kroner før skat. Begge ventes at stige i regnskabet for 2017.