velliv

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: To pensionshuse vinder afkastkapløb for 2020 – It-milliardær skyder flere selskaber af sted

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

It-milliardær skyder flere selskaber af sted 

Den hovedrige it-købmand Ib Kunøe skød ugen og det nye år i gang med et frasalg fra sin værdifulde portefølje af it-selskaber. 

Tirsdag blev det således offentliggjort, at softwareselskabet Netop har skiftet hænder med hjælp fra corporate finance-huset Atrium Partners med Jan Davidsen ved roret. Netop er solgt til Impero, som ejes af kapitalfonden Investcorp, men det var blot et af flere frasalg, som Ib Kunøe har været involveret i den senere tid. 

Salget af Netop blev foretaget via Kunøes eget investeringsselskab, Consolidated Holding, men tæller man engagementet i selskabet Columbus med, har Ib Kunøe været med i hele tre frasalg de seneste uger. 

Columbus, hvor Ib Kunøe er med som storaktionær og bestyrelsesformand, har efter nytår frasolgt en del af sin cloudforretning til Atea. Her holdt han sig ganske vist på afstand, da han også ejer 26 procent af Atea 

Men han var til gengæld mere med kort før jul, hvor det lykkedes Columbus at lukke et salg af To Increase til kapitalfonden Gilde Buy Out Partners for 113 millioner euro eller godt 850 millioner kroner. 

 

To pensionshuse vinder afkastkapløb for 2020 

Det var AP Pension og Velliv, som leverede de højeste pensionsafkast for 2020. Det viser en gennemgang af de fire toneangivende kommercielle pensionsselskabers afkast, som JP’s Finans har lavet. Heraf fremgår det, at Velliv og AP Pension begge leverede hæderlige 9,7 procent i afkast til kunder med 20 år til pensionering med middel risiko. Til sammenligning gav PFA blot 5,5 procent, mens Danica gav ligeledes hæderlige 9,5 procent. 

På InsideBusiness må vi konstatere, at det er overraskende, at coronarædselsåret 2020 endte med så flotte afkast, og det kan være svært at forstå det, hvis den positive udvikling fortsætter.  

Det har vi endnu til gode at se, men mange analytikere er overvejende positive i forhold til udrulningen af vacciner i 2021, så det kan være, at festen fortsætter. Omvendt kan det også hurtigt give store tilbageslag på aktiemarkederne, hvis der kommer negative nyheder frem nu.  

Set med PFA’s briller er der ikke så meget positivt at sige. Selskabet slås under topchef Allan Polack for at levere tilfredsstillende afkast, selv om det lige præcis var en af årsagerne til at ansætte Polack, at man ønskede en profil, der kunne levere de høje afkast. 

I den kontekst er der ingen vej uden om Polack som en taber, om end afkastene hos både AP Pension, Velliv og Danica bestemt må siges at være godkendt for 2020. Så de fortjener en vinder.