GSV web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kapitalfond bag endnu et superfrasalg – Industrimand får prestigefuld formandspost

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kapitalfond bag endnu et superfrasalg

Langt de fleste kapitalfonde er i årevis gået en bue uden om alt, hvad der minder om byggeri. Sporene fra finanskrisen og en branche, der blev sendt i knæ i årevis, har skræmt langt de fleste fonde fra at investere i sektoren – også selv om byggebranchen herhjemme under pandemien har vist enorm modstandskraft.

Danske Catacap var en af de meget få kapitalfonde, der for flere år siden vovede pelsen og opkøbte flere byggevirksomheder til manges undren.

Fonden fik sidste sommer lukket munden på langt de fleste skeptikere med et forrygende salg af den jyske entreprenørkoncern Casa, og i denne uge lykkedes det så Catacap igen at hente et særdeles stærk afkast på netop den industri, som mange kolleger vendt ryggen.

Fonden solgte nemlig materieludlejeren GSV til franske Kiloutou Group, der er en af sværvægterne på europæisk plan. Prisen lyder på omkring 2 milliarder kroner, og salget betyder, at Catacap har øget fonden og dermed investorernes investering med over 3,5 gange.

Et mere end godkendt resultat, der betyder, at den danske fond nu har afhændet hele fem virksomheder det seneste år, hvoraf fire har været særdeles lukrative.

 

Industrimand sætter sig på prestigefuld formandspost i Danfoss

Stjernerne på skuldrene bliver flere og flere hos erhvervsmanden Jens Bjerg Sørensen.

Den aarhusianske erhvervsmand, der gerne går i en bue uden om pressen, er til daglig topchef i industrikonglomeratet Schouw & Co. og formand for fonden bag detailgiganten Salling Group.

Men fremover kan Jens Bjerg Sørensen også kalde sig bestyrelsesformand i den store industrikoncern Danfoss. Her afløser den 73-årige Jørgen Mads Clausen, der forlader posten efter 12 år i den store industrikoncern, som blev startet af hans far.

Formandsskiftet sker som led i et langsomt generationsskifte, som dog ikke bliver helt så omfattende, som omverdenen ellers har troet. At formandsposten er gået til Jens Bjerg Sørensen, en ekstern, handler ifølge Jørgen Mads Clausen om, at han har ”kompetencerne og den strategiske erfaring” og derfor er han ”på dette tidspunkt den bedste kandidat”.

Tredje generation lurer dog i kulissen. Jørgen Mads Clausens søn, Mads Clausen, er nemlig blevet valgt ind i bestyrelsen for Danfoss, der i forvejen rummer Mads-Peter Clausen, som er søn af Peter Mads Clausen.

At det er store sko, Jens Bjerg Sørensen skal udfylde, er åbenlyst. Om han evner det i en tid, hvor det store generationsskifte i Danfoss nærmer sig, vil kun tiden vise. Indtil videre er det dog nok til at blive ugens vinder i InsideBusiness.