FLSmidthlogosandphotos

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kapitalfond har kurs mod jackpot i FLSmidth – Oprejsning til dansk kabelproducent

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kapitalfond har kurs mod jackpot i FLSmidth

Kapitalfonden Altor valgte i begyndelsen af 2023 at købe massivt op i det danske industriklenodie FLSmidth, og i løbet af sommeren købte kapitalfonden yderligere op, så Altor i dag har overhalet Lundbeckfonden som den største investor i FLSmidth.

Altor, der ellers har haft en noget broget historik på det danske marked, sidder i dag på 15 procent af aktierne i FLSmidth, og meget tyder på, at kapitalfonden kan have ramt jackpot med satsningen.

Tidligere på året bekræftede FLSmidth nemlig det, som InsideBusiness allerede havde afsløret, nemlig at selskabet er på vej til at sælge sin cementforretning. Seneste melding fra FLSmidth er, at man er i gang at finde rådgivere til salgsprocessen, men at man endnu ikke har indledt forhandlinger med potentielle købere.

Salget af cementforretningen er en særdeles positiv nyhed for koncernens investorer, der længe har sukket efter netop den løsning, der ifølge dem vil skabe en mere ren og langt mere attraktiv koncern, idet mineralforretningen anses for at have langt bedre perspektiver og marginer sammenlignet med cementdivisionen.

Det ligner derfor en yderst veltimet entré for Altor i FLSmidth. Samtidig kan fonden glæde sig over et habilt 2023-regnskab fra industrikæmpen. Selv om hovedtrækkene i 2023-tallene var kendt på forhånd, kvitterede aktiemarkedet med en stigning på over 3 procent, da FLSmidth i denne uge lagde de endelige tal på bordet.

 

Oprejsning til dansk kabelproducent

Den danske kabelproducent NKT fik et alvorligt gok i nøden, da de danske myndigheder efter 11 måneders betænkningstid højst overraskende blokerede for salg af NKT-divisionen NKT Photonics til japanske Hamamatsu Photonics for 1,7 milliarder kroner.

Myndighedernes afvisning af salget kom som en stor overraskelse for både NKT og omverdenen og gav ridser i lakken til både NKT og daværende topchef, Alexander Kara, som det ellers var lykkedes at genskabe investorernes tillid. Under hans ledelse blev værdien af NKT således mere end firedoblet på børsen. Derfor kom det også som et chok for investorerne, da Alexander Kara stoppede i NKT i maj sidste år.

Karas afløser, Claes Westerlind, ser dog ud til at have fået en ganske udmærket start på sin tid som topchef i NKT. Under hans ledelse overraskede NKT nemlig både analytikere og investorer positivt, da NKT tidligere på ugen præsenterede sit regnskab for 2023 og forventningerne til indeværende år.

Især forventningerne til 2024 fik investorerne til at klappe i hænderne, endda så meget, at aktien steg over 6 procent i kølvandet på regnskabet. Toppen blev dog taget af stigningen i løbet af dagen, men solide kursstigninger i dagene efter betyder, at NKT-aktien er steget næsten 8 procent i denne uge.