Lars dybkjær web1

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kapitalfond køber igen op i udlandet – Garvet rådgiver til tops i pensionsselskab

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Historisk set har det været med begrænset succes, at de danske kapitalfonde har bevæget sig uden for landets grænser. Hvor især de svenske kapitalfonde er vokset massivt gennem årene og har bredt sig ud over nye geografier og industrier, har de hjemlige spillere ofte været fint tilfredse med at fiske i den lille danske andedam.

Gro Capital, der oprindelig blev skabt med penge fra Danica Pension, ser dog ud til at være godt i gang med at ruske lidt op i de gamle dogmer. For selv om fonden holder stædigt fast i sit oprindelige mandat om at investere i B2B-software, så har kapitalfonden og ledende partner Lars Dybkjær indtil videre noget mere højtrækkende ambitioner, end vi er vant til herhjemme.

Gro Capital er således vokset ganske voldsomt i størrelse, blandt andet takket være en række gode exits. Men mindst lige så interessant er det, at man ser ud til at være godt i gang med at skabe en europæisk specialist, der med sin erfaring i bagagen opkøber selskaber alle mulige andre steder end herhjemme.

En Hg Capital i miniformat kan man vel efterhånden godt kalde kapitalfonden, der i denne uge opkøbte en minoritetspost i schweiziske Akselos. Investeringen, der sker via Gros tredje fond, er den sjette udenlandske investering i træk og sætter endnu en gang streg under, at Gro Capital er godt på vej til at blive en reference ikke blot i Norden, men også i Europa.

Som altid noterer vi samtidig med rosen, at en kapitalfonds fornemmeste opgave er at sælge virksomheder, så selv om Gro Capital nu kan sole sig lidt i denne uge, bør investorerne nok lade champagnen ligge på køl lidt endnu.

Garvet pensionsekspert til tops i pensionsselskab

I årevis har Søren Andersen været en været en flittig gæst i landets erhvervsmediers spalter, hvor han har udlagt teksten i branchen. Nu venter en ny – og ganske overraskende – virkelighed på den anden side af kridtstregerne for den garvede rådgiver.

Fra august tiltræder Søren Andersen som administrerende direktør i pensionsselskabet Norli, der i begyndelsen af 2022 overtog Alm. Brand Liv og Pension. Norli er en del af Nordic I&P, der har en ambition om at blive en betydelig pensionsspiller i Norden med en pensionsformue på over 100 milliarder kroner.

Strategien er at overtage garanterede pensionsprodukter fra andre selskaber, mens selskabet ingen planer har om at tilbyde kundernes markedsrenteordninger i konkurrence med PFA, Danica, AP Pension, Topdanmark Liv og Velliv.

Søren Andersen får til opgave at være ansigtet udadtil for partnere og kunder, mens Claude Reffs får ansvaret for driften i selskabet.

Skiftet til den ’anden side’ betyder, at Søren Andersen lukker aktiviteterne i FPension, og spørgsmålet er, om ikke også medierne mister en vigtig stemme i debatten om pensionssektoren.

Tiden vil vise, om Søren Andersen bliver en succes i Norli, men ansættelsen af ham og de store ambitioner er noget, vi hylder på InsideBusiness, og derfor er Søren Andersen og Norli en af ugens vindere.