Triton web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kapitalfond sælger tidligere problembarn – Stormester i det store fusionspokerspil 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.  

Vindere 

Kapitalfond sælger tidligere problembarn

Den jyske rørproducent Logstor er ved at være lidt af et velkendt problembarn blandt både kapitalfonde og banker. Selskabet og ikke mindst dets store gæld har ved talrige lejligheder givet kreditfolkene i Nordea grå hår i hovedet, og også kapitalfonde som Montagu og siden Triton har haft deres at slås med i virksomheden. Oprindelig blev britiske Montagu nemlig mere eller mindre tvunget til at sælge Løgstør-virksomheden til konkurrenterne i Triton efter pres fra Nordea tilbage i 2013. 

Det forsvandt problemerne imidlertid ikke af, for igen i 2017 måtte Triton og Logstor lægge arm med Nordea, efter at en kinesisk ekspansion samt et sats på olie og gasindustrien var gået grueligt galt.  

En ny ledelse har dog siden fået så meget styr på industrivirksomheden, at det i denne uge lykkedes Triton med hjælp fra Nordeas corporate finance-afdeling at sælge selskabet til Kingspan for 1,9 milliarder kroner. Med de mange mellemregninger og problemer undervejs er det svært at beregne et præcist afkast på Tritons investering. Men når man tager i betragtning, at man for blot et par år siden var i store problemer, må salget siges at være en stor sejr for Triton.  

Også Nordea har grund til at være særdeles tilfreds, for trods de mange problemer med rørproducenten betyder salget, at storbanken også kommer nogenlunde tørskoet i land. Da man måtte sløjfe en del af virksomhedens gæld i forbindelse med problemerne for nogle år siden, sikrede man sig nemlig, at den rabat ville blive udlignet i tilfælde af et salg. 

Så på mirakuløs vis står både bank og kapitalfond nu med brede smil, blot nogle år efter at man måtte lægge arm om fremtiden for Logstor. 

Det bliver interessant at se, om de nye ejere formår at undgå fortidens fejltrin, eller om Logstor traditionen tro skal have endnu tur gennem kreditmaskinen. 

 

Stormester i det store fusionspokerspil 

Hvis man kan tale om en vinder omkring banksektorens store fusionsbord, så peger pilen entydigt på Gert Jonassen i Arbejdernes Landsbank, som har spillet et fremragende pokerspil om bankens aktiepost i Vestjysk Bank. 

I denne uge blev det så tid til at lægge kortene på bordet. Og selv om Gert Jonassen hårdnakket har nægtet sin interesse i at overtage Vestjysk Bank, så blev det offentliggjort til Fondsbørsen, at Nykredit og AP Pension overdrager henholdsvis 11,5 procent og 16,8 procent af aktierne Vestjysk Bank til Arbejdernes Landsbank. Både Nykredit og AP bliver samtidig forgyldt på manøvren. 

Derefter sætter Gert Jonassen sig på 61 procent af aktierne i den ret store jyske bank, som for nylig har opkøbt Den Jyske Sparekasse. Dermed bliver Arbejdernes Landsbank større end Spar Nord. 

Det er her, at spillet bliver rigtig interessant. Spar Nord-direktør Lasse Nyby har nemlig gentagne gange forsøgt at overtage konkurrenter i nærområdet såsom Nordjyske Bank og senest Danske Andelskassers Bank (DAB), som man nu som storaktionær er kørt helst i fast i, efter at Anders Dam fra Jyske Bank er blevet aktionær i DAB. Lasse Nybys strategi har altid været at optræde mere som pengemand end som kærkommen redningsmand i en svær tid. Ofte ved aggressive forsøg på at få aktionærerne til at danse efter Spar Nords taktstok, og de må så acceptere, at deres ofte elskede lokalbank bliver lagt sammen med Spar Nord, der høster synergierne. Lad os bare sige, at Nybys strategi er slået fejl, før hans opkøbsplaner har givet pote. 

Gert Jonassens strategi er helt anderledes. Han er mr. Friendly, der kom med kapital, da Vestjysk Bank var i nød (og tjente styrtende på det). Og overraskende nok fortsætter den strategi, selv når Arbejdernes Landsbank overtager kontrollen. Således vil Vestjysk Bank fortsat være børsnoteret, og Gert Jonassen forventer at sidde på 70-75 procent af Vestjysk Bank, når det pligtmæssige tilbud kommer til juni. De øvrige aktionærer skal fortsat være der. 

”Vi er ikke interesserede i at få alle aktierne. Vi ved, at mange af aktionærerne er lokale kunder – og det er en del af Vestjysk Banks dna. Derfor vil jeg være ked af at få fjernet deres tilstedeværelse. For de giver en enormt stærk opbakning til den bank,” siger Gert Jonassen selv. 

Gert Jonassen peger endvidere på, at Arbejdernes Landsbank får en tiltrængt ændring i eksponeringen, så man får meget mere erhverv med manøvren, ligesom man får ca. 10 procent i forventet egenkapitalforrentning. 

Det er også meldingen, at Vestjysk Bank skal fortsætte som datterselskab med selvstændig ledelse, bestyrelse og med sit nye projekt om et hovedsæde i Herning. Så må tiden vise, om det også er en del af Gert Jonassen fænomenale pokerspil. 

Uanset hvad, får Gert Jonassen en velfortjent ugens vinder som stormester i det store fusionsspil.